Scântei la întâlnirea dintre fermieri și ministrul Bolea: Vrem moratoriu pentru calcularea penalităților și dobânzilor

18 Aug. 2023, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 09:37 // Actual //  Lupu Eduard

Ieri, într-o ședință tensionată, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul și ministru al agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea unde s-a discutat despre sprijinul necesar pentru fermierii afectați de dificultățile recente din sectorul agricol. Discuțiile au dezvăluit o serie de preocupări majore și au pus în evidență diferențele de percepție dintre fermieri și autorități.

Fermierii prezenți la ședință au ridicat problema alocării întârziate a compensațiilor și livrării de motorină din România. Ei și-au exprimat îngrijorarea că acest sprijin, deja limitat, nu va ajunge la fermieri mai devreme de luna octombrie. În plus, a fost subliniat că solicitarea de sprijin financiar adresată Uniunii Europene în contextul situației din Ucraina încă rămâne fără răspuns, chiar dacă a fost formulată cu întârziere în iunie 2023. Această întârziere a creat nemulțumiri și mai mari în rândul fermierilor, întrucât aceștia consideră că solicitarea ar fi trebuit formulată cu mult mai devreme.

Subiectul central al discuției a fost introducerea unui moratoriu de cel puțin 3 luni pentru calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, precum și pentru evitarea executării silite și a procedurilor de insolvență în cazul fermierilor care se concentrează asupra culturilor de cereale și oleaginoase. Fermierii argumentează că această măsură nu necesită resurse financiare din bugetul de stat și ar putea oferi un răgaz esențial pentru fermierii micro, mici și mijlocii înainte ca prețurile la cereale să se stabilizeze. Fermierii au prezentat date concrete care arată că situația financiară a acestora este precară în contextul prețurilor reduse și al crizelor multiple care au afectat sectorul agricol.

Pe parcursul discuțiilor, membrii Consiliului Asociației Forța Fermierilor au observat că domnul ministru nu pare să înțeleagă pe deplin gravitatea situației fermierilor mici și mijlocii. Fermierii au remarcat că domnul ministru se bazează pe date neveridice privind recolta culturilor de primă grupă și operează cu cifre eronate referitoare la cheltuielile per hectar de grâu, ignorând un studiu internațional comandat chiar de Ministerul Agriculturii.

În contextul tensiunilor și al dificultăților cu care se confruntă fermierii, Asociația Forța Fermierilor a cerut ministrului să organizeze în săptămânile următoare o întâlnire cu prim-ministrul pentru a discuta în detaliu situația și nevoile sectorului agricol. Aceștia susțin că momentul actual este crucial pentru a decide dacă statul va interveni în sprijinul fermierilor adevărați sau va privilegia interesele unui grup restrâns de jucători de pe piața agricolă.

Asociația Forța Fermierilor a subliniat că este dispusă să colaboreze pentru găsirea unor soluții viabile și constructive, însă a avertizat că, în lipsa unor măsuri concrete și a unei dialog constructiv, fermierii sunt hotărâți să recurgă la proteste și acțiuni mai dure în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 10:01 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a lansat critici dure la adresa premierului Dorin Recean, acuzându-l de manipulare în ceea ce privește compensațiile acordate fermierilor afectați de secetă. Organizația a subliniat că în „țările civilizate”, demnitarii de un asemenea rang demisionează după astfel de acțiuni.

„Domnul prim-ministru operează cu cifre greșite când insistă că statul a alocat 200 de milioane de lei fermierilor afectați de secetă. Realitatea este că doar 50 de milioane de lei au fost alocați la începutul anului și recent încă 100 de milioane de lei, pe principii discriminatorii. În România, toți fermierii afectați vor primi între 200 și 250 de euro pe hectar până la 15 octombrie”, a explicat Asociația Forța Fermierilor.

Asociația a punctat și diferențele majore dintre măsurile adoptate de România și cele din Republica Moldova, făcând referire la legea secetei adoptată recent de Parlamentul de la Chișinău. Printre cele mai importante critici:

1. Durata suspendării datoriilor: În România, suspendarea plăților se aplică pentru 12 luni, în timp ce în Moldova doar pentru 6 luni. Această perioadă scurtă nu oferă suficient sprijin agricultorilor care suferă de secetă pentru al treilea an consecutiv.

2. Suspendarea creditelor: În România, suspendarea plăților vizează toate creditele obținute începând din primăvara anului 2022, de când a început criza climaterică. În Moldova, suspendarea se aplică doar pentru creditele luate din 1 septembrie 2023, lăsând agricultorii cu datorii reeșalonate din 2022 expuși executărilor.

3. Condiții discriminatorii: Legea moldovenească impune ca fermierii să dețină acte de calamitate care să arate că 50% din suprafața cultivată a fost afectată, condiție considerată nedreaptă de fermieri.

4. Lipsa consultării publice: În România, ordonanța de urgență a fost discutată public timp de câteva săptămâni. În Moldova, legea a fost publicată în timpul ședinței guvernului și votată a doua zi în Parlament, fără a include propunerile asociației Forța Fermierilor.

În încheiere, asociația a solicitat un dialog public și constructiv cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, guvernatorul BNM și premierul Recean. „Ne-am săturat de discuții sterile și de atitudinea arogantă a autorităților. Nu mai avem încredere în cuvintele ministrului Bolea și cerem un dialog real și sprijin concret pentru agricultori”, a transmis Forța Fermierilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău