Recoltă dublă de cereale în 2023! Porumbul și floarea soarelui, arse de secetă

18 Aug. 2023, 06:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 06:46 // Actual //  Lupu Eduard

Campania de recoltare a culturilor din categoria I a fost încheiată, iar în prezent se desfășoară activități de prelucrare a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă. Estimările arată că în 2023 recolta va fi de două ori mai mare decât în 2022 și va depăși cifra de 1,5 milioane de tone.

Conform datelor primite de la șefii direcțiilor agricole, productivitatea medie la hectar pentru culturile din grupa I, incluzând grâul, orzul și rapița, a variat în diferite regiuni ale țării. Această variație a fost influențată de condițiile meteorologice, tehnicile agricole aplicate și tipul de material săditor folosit.

De exemplu, în zona Briceni, agricultorii au obținut o recoltă medie de 5,4 tone per hectar pentru grâul de toamnă, 4 tone pentru grâul de primăvară și 2,6 tone per hectar pentru rapiță. În municipiul Cahul, productivitatea medie a fost de 2,56 tone per hectar pentru grâu de toamnă, 3,3 tone pentru orz de toamnă și 2 tone pentru rapiță. În Hâncești, producătorii au înregistrat o productivitate medie de 4 tone per hectar pentru grâul de toamnă, 3 tone pentru orz și 2,5 tone pentru rapiță.

În ceea ce privește culturile din grupa a II-a, precum porumbul și floarea-soarelui, în unele regiuni unde condițiile meteorologice au fost favorabile, culturile se află în stare bună sau foarte bună. Cu toate acestea, în anumite localități, seceta a afectat culturile de porumb și floarea-soarelui.

„Am avut în mare majoritate a raioanelor din Republica Moldova ploi la timp, ploi foarte bune. Media la ha e ieșit de 4,04 tone. Spre comparație, în 2022 am avut o medie de 2,7 tone, ceea ce înseamnă o creștere esentială și cu toții înțelegem comparativ și cu preturile care le au, cantitatea aceasta îi va ajuta pe agricultori să facă față costurilor foarte mari pe care le-au avut în toamna anului trecut”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.

Datele statistice arată că în acest an, suprafața însămânțată cu grâu în Republica Moldova a fost de 372,2 mii hectare, de orz de toamnă și primăvară – 59,6 mii hectare, iar pentru rapiță – 81,6 mii hectare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău