Prohodul Air Moldova! Sturza: Datorii uriașe (sute de milioane!) față de aeroporturi internaționale și furnizori

02 Mart. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

Companiei Air Moldova îi cântăm prohodul, se întreabă fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza

„Pe fundalul „plecării” Wizz Air, noutățile de anulare a zeci de zboruri de către „mândria națională” Air Moldova amplifică panica. Nucă de… rahat… E tentant să spui că este ceva coordonat de acționarul Air Moldova. Pentru cine nu știe, este… Șor! Rușii „curăță” spațiul aerian al Moldovei… Bun titlu, nu”, spune Sturza.

Fostul premier, care cunoaște afacerile din aviație, „îmi dau destul de bine seama că astăzi este extrem de greu să operezi profitabil în condițiile concurenței acerbe cu low-costurile în condiții open sky. Cam toate companiile „naționale” din regiune au dat chix în ultimii 20 de ani. Sunt cerute alte modele de business, altă flotă și suport de la stat. Dar, în primul rând altă mentalitate! Nu mai merge ca în Sovietskii Soiuz”.

„Air Moldova a fost foarte mulți ani o vacă de muls pentru tot felul de escroci. Șor nu a fost mai breaz, deși aparent nu a făcut mari bani. Mai degrabă a transferat profituri uriașe de la Aeroport către Air Moldova, acceptând neplata taxelor aeroportuare. Apropo, taxa. Este una din cele mai mari din Europa. Multe de spus, dar guverne consecutive au tot „uitat” să elimine o componentă legată de un eventual credit de la BERD. Șor a „ba..lit” și creditul nu a mai venit, iar taxa a rămas…”, a punctat Sturza.

Potrivit omului de afaceri, astăzi, simplu spus, au rămas fără bani. E sezonul „jos” și fluxul de numerar a „secat”. „Datorii uriașe (sute de milioane!) față de aeroporturi internaționale, furnizori și… corect, AIC, pe care guvernul se tot căcăie să-l ia în primire după decizia judecătorească. Respectiv, în așa condiții să arunci mărul stricat în brațele cuiva e cea mai bună soluție. E strategia lui Șor după ce a pierdut controlul asupra AIC. Să se spele!”.

Fostul premieri a explicat cum poate fi salvată AirMoldova. „Unii zic că se mai poate de salvat ceva. Poate. Doar cu o singură condiție. Naționalizat și privatizat cu un leu cu cineva care „poate”. Deși mulți zic că managementul actual e bun și încearcă din răsputeri să țină „avionul în zbor”, am unele îndoieli. Trebuie adus cineva urgent să gestioneze procesul. Cineva care cunoaște bine industria. Eu personal am două opțiuni: Oleg Tofilat, dar el e prins la CFM, și Nicolae Petrov, fost președinte Moldavian Airlines. Da, a fost faultat de „granzii” și „piticii” de la Timișoara, dar are încă multă vână”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău