Proiectul de lege care pune la zid companiile de construcții. PAS: vrem să stopăm construcțiile ilegale

29 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Sept. 2021, 04:30 // Actual //  bani.md

Construcțiile ilegale din Chișinău vor fi stopate urmare a unui proiect de lege înregistrat de fracțiunea PAS în Parlament. Legea le dă dreptul consilierilor locali și ONG-urilor să conteste în instanță deciziile administrației publice locale. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul companiilor de construcții, care spun ca acest lucru va lovi dur în ramura.

Proiectul de lege, dacă trece de comisii și este adoptat de legiuitori, ar permite consilierilor și ONG-urilor să conteste orice act administrativ emis de autoritatea locală. Ceea ce înseamnă că lucrările de construcție vor fi stopate.

“Personal, am contestat câteva decizii ale Consiliului Municipal Chișinău, pe care instanța a refuzat să le examineze pe motiv că nu sunt subiect al contestării. În acest sens, am elaborat un proiect de lege. În momentul în care nimeni nu poate să îl conteste, consilierii nu pot sa îl conteste, iar primarul și majoritatea au fost pentru această ilegalitate, acesta se consumă și se execută și nimeni, nimic nu poate face. În situația în care aceștia vor putea contesta, acest lucru, acest document poate fi contestat în instanța de judecată și opri o schemă de corupție”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru în cadrul discuțiilor publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău

Reprezentanții câtorva companii de construcții prezenți la discuții au declarat că acest lucru va lovi dur în activitatea dezvoltatorilor. ”Dacă unii încalcă legea nu înseamnă că toți trebuie puși într-o oală. Vom înregistra pierderi că nu vom putea da în exploatare la termen construcțiile, pentru că cineva poate cere suspendarea construcției. Vom acționa în judecată autoritățile locale pentru a recupera pierderile pentru tergiversarea dării n exploatare a blocurilor de locuit”.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ