Mold-street: Palatulul lui Stati, părăsit, din centrul Chișinăului a fost vândut. Cine este cumpărătorul

29 Sept. 2021, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Sept. 2021, 10:32 // Actual //  bani.md

Clădirea nefinalizată din centrul Capitalei, construită de o companie a miliardarului Anatolie Stati, a fost vândută în cadrul unei licitații cu câteva necunoscute.

Este vorba despre blocul cu nouă etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 150, amplasat chiar vizavi de grădina publică Ștefan cel Mare, scrie mold-street.com.

Construcția acestuia a început încă în 2010 și, după o schimbare de proprietar, în 2016, a fost preluată de Moldindconbank pentru neachitarea creditelor.

Noul proprietar este Nova Lines Inc, o companie IT locală, care are unic asociat pe Mihai Sava. Schimbarea proprietarului a fost deja înregistrată la Agenția pentru Servicii Publice (ASP).

Erau doritori să dea și 10 mil. de euro

Mold-street.md a aflat că o altă companie locală de construcție era gata să ofere pentru imobil exact cât a cerut banca – 10 milioane de euro (cu TVA), oferind și dovezi de deținere și proveniență a acestei sume.

Cu toate acestea, surse care au dorit să rămână anonime, susțin că imobilul ar fi fost vândut de bancă la un preț de 9 milioane de euro companiei Nova Lines Inc.

Cumpărătorul nu infirmă, dar nici nu confirmă suma de 9 milioane. Administratorul Nova Lines Inc, Denis Madraburcă, ne-a spus că deocamdată nu oferă detalii pe marginea tranzacției, dar și a planului de investiții în noua achiziție.

Și Moldindconbank nu a oferit deocamdată detalii din culisele tranzacției. Compania de PR, contractată de bancă pentru servicii de comunicare, ne-a asigurat că a transmis conducerii Moldindconbank întrebările noastre, doar că până în momentul publicării materialului instituția nu a oferit nicio informație.

Din America, revine în Moldova?

Firma Nova Lines Inc SRL a fost fondată în aprilie 2018 de Liuba Tcacenco și avea inițial denumirea de Pro Solutions Company SRL. Anul trecut aceasta și-a schimbat numele dar și fondatorul.

Mihai Sava, noul proprietar al firmei, respectiv și a terenului și clădirii, comparabile cu suprafața Parlamentului Republicii Moldova, apare ca asociat și administrator la o firmă cu același nume din Chicago, SUA.

Specializată în prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activităţi conexe, dar și rezidentă a IT Park, Nova Lines Inc din Moldova a raportat anul trecut 35 de angajați, venituri de 21,8 milioane lei și un profit de 9,2 milioane lei. În 2019 avea vânzări de aproape 6 milioane de lei și pierderi de 375.000 lei.

Într-un interviu publicat în 2019, Mihai Sava spunea că a făcut primii pași în afaceri peste ocean.

În 2007, a fost printre primii studenți moldoveni, beneficiari ai „Work and Travel”, program care l-a adus la Chicago. Se laudă că a trecut toată ierarhia vieții – de la chelner până la șofer de track și specialist în montarea parchetului. La doar 25 de ani și-a cumpărat primul camion ca acum să fie proprietarul a o sută de mașini de mare tonaj, care circulă sub brandul Nova Lines.

Am încercat să aflăm chiar de la el care sunt planurile pentru Moldova, dar la mesajele trimise pe rețelele sociale nu a răspuns.

Menționăm că firma IT din Moldova nu are pagină WEB și nici date de contact precum telefon, adresă de mail, iar adresa juridică este într-un apartament. Lipsesc acestEa și pe pagina IT Park, al cărui rezident este compania.

Simbol al lucrurilor lăsate baltă

Clădirea edificată pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, are o suprafață la sol de 1.640 de metri pătrați, iar în interior – aproape 10.750 de metri pătrați (pentru comparație, clădirea Parlamentului Republicii Moldova are suprafața de 10.950 de metri pătrați).

În 11 ani nu s-a reușit decât executarea a 60% din volumul lucrărilor. Conform proiectului, imobilul trebuia să aibă spații comerciale, oficii, parcări și apartament Pentahouse.

Ascom-Grup a cedat șantierul companiei Ozi Grup, care este afiliată grupului Ascom, dar proprietar apare Elena Ozerov. În prezent Ozi Grup este în procedură de insolvabilitate, ca şi alte companii afiliate lui Stati, inclusiv Ascom Grup.

În 2016, Moldinconbank a preluat imobilul în contul datoriilor pe care le avea compania, ca urmare a nerambursării creditelor și apoi l-a scos la mezat.

Realitatea Live

19 Iun. 2025, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Iun. 2025, 17:02 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană explorează o nouă schemă pentru a obține mai multe fonduri destinate Ucrainei, folosind cele circa 200 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Rusiei, înghețate în conturile Euroclear. Potrivit unor surse citate de Politico, Comisia Europeană analizează posibilitatea transferării acestor active într-un fond special (SPV) controlat de UE, care să le reinvestească în instrumente financiare cu randamente mai ridicate.

Scopul este creșterea câștigurilor generate de aceste rezerve, care ar urma să fie direcționate către Kiev. În prezent, o mare parte din bani sunt reinvestiți prin Banca Centrală a Belgiei, care oferă una dintre cele mai scăzute dobânzi fără risc din UE. Noul fond ar permite plasamente mai agresive, inclusiv în obligațiuni pe termen lung ale unor state ca Germania, Italia sau chiar SUA, cu randamente de până la 5% anual.

Deși confiscarea directă a acestor rezerve rămâne un subiect sensibil – mai multe țări și Banca Centrală Europeană se opun, invocând riscuri juridice și impact negativ asupra încrederii în euro – noua strategie ocolește problema juridică, maximizând totodată profiturile obținute din înghețarea activelor.

În paralel, miniștrii de finanțe ai celor 27 de state membre urmează să discute joi, la un dineu informal în Luxemburg, noul plan propus. Într-o scrisoare de invitație obținută de Politico, Polonia – care deține în prezent președinția rotativă a UE – subliniază necesitatea urgentă de a identifica opțiuni clare privind utilizarea rezervelor înghețate și menținerea regimului de sancțiuni, în special în contextul posibilului veto din partea Ungariei.

UE a promis anul trecut că va contribui cu 18 miliarde de euro la un pachet G7 de 50 miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat cu veniturile viitoare din aceste rezerve. Suma va fi achitată integral până la sfârșitul anului curent. Noua schemă ar asigura surse de finanțare și pentru anul 2026, când necesitățile bugetare ale Kievului vor rămâne semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO