Mold-street: Palatulul lui Stati, părăsit, din centrul Chișinăului a fost vândut. Cine este cumpărătorul

29 Sept. 2021, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2021, 10:32 // Actual //  Lupu Eduard

Clădirea nefinalizată din centrul Capitalei, construită de o companie a miliardarului Anatolie Stati, a fost vândută în cadrul unei licitații cu câteva necunoscute.

Este vorba despre blocul cu nouă etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 150, amplasat chiar vizavi de grădina publică Ștefan cel Mare, scrie mold-street.com.

Construcția acestuia a început încă în 2010 și, după o schimbare de proprietar, în 2016, a fost preluată de Moldindconbank pentru neachitarea creditelor.

Noul proprietar este Nova Lines Inc, o companie IT locală, care are unic asociat pe Mihai Sava. Schimbarea proprietarului a fost deja înregistrată la Agenția pentru Servicii Publice (ASP).

Erau doritori să dea și 10 mil. de euro

Mold-street.md a aflat că o altă companie locală de construcție era gata să ofere pentru imobil exact cât a cerut banca – 10 milioane de euro (cu TVA), oferind și dovezi de deținere și proveniență a acestei sume.

Cu toate acestea, surse care au dorit să rămână anonime, susțin că imobilul ar fi fost vândut de bancă la un preț de 9 milioane de euro companiei Nova Lines Inc.

Cumpărătorul nu infirmă, dar nici nu confirmă suma de 9 milioane. Administratorul Nova Lines Inc, Denis Madraburcă, ne-a spus că deocamdată nu oferă detalii pe marginea tranzacției, dar și a planului de investiții în noua achiziție.

Și Moldindconbank nu a oferit deocamdată detalii din culisele tranzacției. Compania de PR, contractată de bancă pentru servicii de comunicare, ne-a asigurat că a transmis conducerii Moldindconbank întrebările noastre, doar că până în momentul publicării materialului instituția nu a oferit nicio informație.

Din America, revine în Moldova?

Firma Nova Lines Inc SRL a fost fondată în aprilie 2018 de Liuba Tcacenco și avea inițial denumirea de Pro Solutions Company SRL. Anul trecut aceasta și-a schimbat numele dar și fondatorul.

Mihai Sava, noul proprietar al firmei, respectiv și a terenului și clădirii, comparabile cu suprafața Parlamentului Republicii Moldova, apare ca asociat și administrator la o firmă cu același nume din Chicago, SUA.

Specializată în prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activităţi conexe, dar și rezidentă a IT Park, Nova Lines Inc din Moldova a raportat anul trecut 35 de angajați, venituri de 21,8 milioane lei și un profit de 9,2 milioane lei. În 2019 avea vânzări de aproape 6 milioane de lei și pierderi de 375.000 lei.

Într-un interviu publicat în 2019, Mihai Sava spunea că a făcut primii pași în afaceri peste ocean.

În 2007, a fost printre primii studenți moldoveni, beneficiari ai „Work and Travel”, program care l-a adus la Chicago. Se laudă că a trecut toată ierarhia vieții – de la chelner până la șofer de track și specialist în montarea parchetului. La doar 25 de ani și-a cumpărat primul camion ca acum să fie proprietarul a o sută de mașini de mare tonaj, care circulă sub brandul Nova Lines.

Am încercat să aflăm chiar de la el care sunt planurile pentru Moldova, dar la mesajele trimise pe rețelele sociale nu a răspuns.

Menționăm că firma IT din Moldova nu are pagină WEB și nici date de contact precum telefon, adresă de mail, iar adresa juridică este într-un apartament. Lipsesc acestEa și pe pagina IT Park, al cărui rezident este compania.

Simbol al lucrurilor lăsate baltă

Clădirea edificată pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, are o suprafață la sol de 1.640 de metri pătrați, iar în interior – aproape 10.750 de metri pătrați (pentru comparație, clădirea Parlamentului Republicii Moldova are suprafața de 10.950 de metri pătrați).

În 11 ani nu s-a reușit decât executarea a 60% din volumul lucrărilor. Conform proiectului, imobilul trebuia să aibă spații comerciale, oficii, parcări și apartament Pentahouse.

Ascom-Grup a cedat șantierul companiei Ozi Grup, care este afiliată grupului Ascom, dar proprietar apare Elena Ozerov. În prezent Ozi Grup este în procedură de insolvabilitate, ca şi alte companii afiliate lui Stati, inclusiv Ascom Grup.

În 2016, Moldinconbank a preluat imobilul în contul datoriilor pe care le avea compania, ca urmare a nerambursării creditelor și apoi l-a scos la mezat.

Realitatea Live

17 Mai 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Potrivit sursei citate, executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

Pentru a atinge aceste obiective, costurile s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro. Cu toate acestea, cheltuielile ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău