Prosperitatea post-pandemică: Sfaturile unui CEO pentru a râmâne productiv și motivat

14 Iul. 2021, 17:47
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 17:47 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pe măsură ce lumea începe să dea semne de recuperare după ce a trecut acest an lung și anevoios, atât companiile mari, cât și cele mai mici au nevoie să adopte strategiile necesare pentru a prospera în continuare.

1. Creați un „consiliu de administrație personal”

Orice companie mare și de succes are un consiliu de administrație. Ori de câte ori compania se confruntă cu vremuri grele, liderii companiei apelează la acest consiliu în căutarea răspunsurilor, știind că, indiferent de îndrumarea pe care aceasta o oferă, are mai presus de toate interesele companiei.

Astfel, toți trebuie să-și creeze propriul „consiliu de administrație” pentru a se adresa atunci când se confruntă cu provocări din viața noastră, oameni la care putem apela pentru sprijin, știind că vor răspunde cu sfaturi orientate spre interesul nostru – chiar dacă nu este în a lor.

„Consiliul de administrație al vieții tale poate fi compus din oricât de mulți oameni îți plac, dar de obicei este mai puțin de șase, deoarece este cu adevărat greu să găsești oameni care sunt dispuși să-ți pună nevoile înaintea lor. Poate fi compus din membri ai familiei, prieteni, mentori sau un amestec din toți.”

„Am creat consiliul de administrație al vieții mele cu ani în urmă; unii dintre ei nici măcar nu știu că participă, deoarece nu a apărut niciodată, dar sunt oameni în care am încredere deplină și de la care caut deseori sfaturi. Când ni se prezintă provocări dure, cum ar fi anul acesta, cu toții putem beneficia de perspective distincte care fac lumină dintr-un unghi diferit asupra provocărilor viitoare. Creați, și poate chiar scrieți, consiliul de administrație pentru propria viață.”

2. „Fii confortabil cu situații inconfortabile”

Ați observat vreodată cum cei mai ocupați prieteni sunt de obicei cei care reușesc să-și facă timp? Cu cât oamenii sunt mai activi și cu cât agenda lor este mai completă, cu atât își gestionează mai bine timpul. Pe măsură ce evenimentele progresează în timpul vieții lor de zi cu zi, de multe ori trebuie să își refacă programele pentru a face lucrurile să se întâmple – s-au simțit confortabil să nu se simtă confortabil.

Lucrurile s-au schimbat pentru majoritatea dintre noi în ultimul an – unii spre bine, mulți mai spre rău. Ceea ce putem face este să învățăm să supraviețuim și chiar să prosperăm, ridicându-ne și realizând lucrurile chiar și atunci când nu vrem neapărat. Pentru mine, este ca și cum corpul meu a fost antrenat să facă și mai multe lucruri atunci când nu mă simt confortabil. „Nu vreau să fac asta pentru că pur și simplu nu am energie”, îmi spun deseori. Apoi, mă dovedesc greșit făcând asta.

3. Scrieți lista de sarcini cu o seară înainte

Scrierea a ceea ce trebuie să realizez cu o seară înainte m-a ajutat semnificativ să-mi mențin afacerea pe linia de plutire și să mă dezvolt. Sunt sigur că mulți au mai auzit acest sfat, dar doar câțiva oameni îl urmează. Vă încurajez să dați lovitura. Am trecut deja prin câteva caiete de când am început să fac asta. Mi se pare incredibil de util.

4. Găsiți modalitatea prin care vă puteți elibera „energia”

Fiecare sistem presurizat are nevoie de o supapă de eliberare. Când mă simt frustrat, supărat sau anxios, fac mișcare. Îmi place să fac mișcare pentru că transpirația creează endorfine, făcându-mă cel mai bun.

Te încurajez să găsești activitatea care te ajută să ameliorezi stresul și anxietatea. Pentru unii, merge la plimbare; alții găsesc confort în a găti, a-și face unghiile sau a face voluntariat. Ce poți face pentru a-ți canaliza energia negativă actuală în ceva pozitiv? Aflați și faceți-o des; cu cât o faci mai mult (în cadrul rațiunii), cu atât te vei simți mai bine.

Fiecare fază a vieții tale va cere o versiune diferită a ta. Fie că sunteți proprietarul unei întreprinderi mici, un angajat sau doar un șomer cu o idee, urmărirea acestor sfaturi vă poate ajuta să navigați în aceste momente incerte și, sperăm, să vă ajute să vă creați cel mai bun sine. În cele din urmă, amintiți-vă că comportamentul unei persoane are mai mult de-a face cu lupta sa internă decât cu oamenii, deci fiți amabili cu ceilalți și fiți amabili cu voi înșivă.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău