Puciul eşuat din Rusia arată lumii cum se va resimţi o schimbare de putere prin forţă la Moscova

27 Iun. 2023, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2023, 10:24 // Actual //  bani.md

Preţurile gazelor, petrolului şi grâului au crescut puternic după puciul eşuat al mercenarilor Wagner din weekendul trecut. Rubla rusească a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni. Episodul este o ameninţare chiar şi pentru China.

Traderii de pe piaţa gazelor se pregătesc pentru o volatilitate spo­rită, rebe­liunea din Rusia creând un risc suplimentar pentru ofertă, scrie Bloomberg.

Traderii urmăresc orice noi semne de instabilitate în Rusia, care ar putea afecta producţia şi exportu­rile de gaze ale ţării. Turbulenţele survin în condiţiile în care gazele europene resimt deja cea mai puternică volatilitate de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Deşi livrările de gaze ruseşti către Europa sunt în scădere, unele ţări, printre care Austria şi Slovacia, se bazează în continuare pe acestea. Riscul geopolitic din Rusia este acum semnificativ mai mare decât înainte de weekend. Nesiguranţa legată de ce s-ar putea întâmpla în interiorul Rusiei în următoarele săptămâni ar putea împinge pieţele gazelor şi mai sus, arată Tom Marzec-Manser, de la ICIS.  Preţurile gazelor au urcat cu 13% în Europa ieri.

Şi petrolul s-a scumpit ieri, însă preţurile şi-au mai temperat avansul către finalul zilei, investitorii urmărind îndeaproape orice nou impact al puciului din Rusia care ar putea perturba livrările de energie din partea Rusiei, un producător major de petrol la nivel mondial, notează CNBC.

„Lumea a răsuflat uşurată cel puţin pe piaţa petrolieră că criza din Rusia nu s-a intensificat“, a declarat Alok Sinha, de la Standard Chartered.

George Voloshin, analist şi expert pe Rusia, spune că principalul risc este ca acţiunile şefului mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin să ducă la o lovitură de stat sau să-i încurajeze pe unii din aparatul de securitate să se întoarcă împotriva lui Putin, potrivit spglobal.com.

„În acel caz, o destabilizare bruscă va duce cu siguranţă la o nervozitate maximă pe piaţa petrolieră, preţurile urcând probabil la 90 de dolari pe baril“, arată acesta.

Preţurile grâului au înregistrat la rândul lor o creştere puternică la începutul săptămânii pe fondul îngrijorărilor privitoare la stabilitatea politică a Rusiei, un exportator major de grâu, scrie Reuters.

Rubla rusească s-a depreciat cu până la 3% în raport cu dolarul ieri, cel mai puternic declin din acest an, restr-ngându-şi mai apoi pierderile şi atingând cel mai scăzut nivel din martie 2022, când a coborât la noi minime record în săptămânile de după invadarea Ucrainei, conform Bloomberg.

Episodul ar putea afecta şi China, al cărui preşedinte Xi Jinping se autodescrie drept „prieten apropiat“ al lui Putin.

Beijingul ar putea fi îngrijorat de riscul erodării controlului lui Putin asupra puterii. China nu a criticat în mod deschis Rusia pentru războiul din Ucraina, menţinându-şi relaţiile comerciale şi de investiţii cu aceasta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală