Putin cumpără Siria! Rusia trimite bani și motorină noului regim

14 Mart. 2025, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 15:46 // Actual //  Ursu Victor

Îndepărtarea de la putere a fostului președinte sirian Bashar al-Assad nu a stopat colaborarea dintre Siria și Rusia. În prezent, autoritățile ruse interacționează cu gruparea islamistă „Hayat Tahrir al-Sham”, care l-a înlăturat pe Assad în urma unei ofensive fulgerătoare anul trecut.

În Siria au fost reluate livrările de combustibil din Rusia. Agenția Reuters, citând datele LSEG, a raportat că, ieri, în apropierea portului sirian Baniyas, a fost observat petrolierul Proxima, sub pavilionul Barbados, transportând 30.000 de tone de motorină. Nava a sosit din portul baltic Primorsk. Săptămâna trecută, un alt petrolier, Prosperity, a ajuns la Baniyas, aducând aproximativ 37.000 de tone de motorină din aceeași sursă. Ambele petroliere se află sub sancțiunile SUA. Administrarea navei Prosperity este asigurată de compania Fornax Ship Management din Dubai, aflată, de asemenea, sub sancțiuni. La apropierea de apele teritoriale siriene, cele două nave și-au dezactivat dispozitivele de urmărire și au efectuat descărcarea în secret.

Colaborarea dintre Rusia și noile autorități siriene s-a intensificat după o convorbire telefonică din 12 februarie între președintele Siriei, Ahmed Shar’a, și președintele rus Vladimir Putin. Două zile mai târziu, Siria a primit primul lot de lire siriene tipărite în Rusia. La începutul lunii martie, un nou lot de bancnote a fost livrat, iar alte transporturi sunt planificate, potrivit unui oficial guvernamental sirian. Conform unei surse, numerarul a fost adus cu avionul pe aeroportul din Damasc și transportat ulterior cu camioane la banca centrală a țării.

Între Rusia și Siria a fost încheiat un contract pentru tipărirea monedei naționale siriene. Un fost oficial sirian de rang înalt a declarat că Rusia furnizează sute de miliarde de lire siriene, echivalentul a zeci de milioane de dolari. Contractul anterior al Damascului cu o filială a băncii centrale a Austriei a fost anulat din cauza sancțiunilor europene.

Experții consideră că aceste livrări de bani și combustibil sunt legate de dorința Rusiei de a-și menține bazele strategice din Siria: baza aeriană de la Hmeimim și baza navală din Tartus, ambele esențiale pentru influența militară a Moscovei în Orientul Mijlociu. „Rusia prețuiește în mod evident bazele sale aeriene și navale din Siria și nu dorește să le piardă. Livrarea de motorină către noul guvern sirian este doar un episod al politicii sale, menite să-și protejeze interesele”, a declarat Afshin Molavi, cercetător senior la Institutul de Politică Externă al Universității Johns Hopkins, pentru Newsweek.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Prețul petrolului european a coborât miercuri dimineață la 62 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, apropiat de normalitatea pre-pandemică. Scăderea accentuată, de aproximativ 15% într-o singură lună, reflectă temerile crescânde privind o încetinire a economiei mondiale.

Este a treia zi consecutivă de ieftinire, pe fondul unui climat economic tot mai pesimist. Previziunile negative privind creșterea economică globală implică automat o cerere mai redusă de energie, ceea ce trage în jos și cotațiile petrolului. Analiștii avertizează că această scădere de -15% ar putea deveni cea mai abruptă lunară din noiembrie 2021, potrivit Tradingeconomics.

În centrul acestor turbulențe se află tensiunile comerciale tot mai dure dintre Statele Unite și China. Războiul tarifar declanșat de fostul președinte american Donald Trump afectează grav cele două economii – și totodată cei mai mari consumatori de petrol din lume – punând presiune pe cererea globală de energie.

În ciuda acestei tendințe descendente, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+), inclusiv Rusia, urmează să se reunească pe 5 mai pentru a discuta o posibilă majorare a producției. Decizia pare surprinzătoare, mai ales în contextul în care stocurile de petrol ale SUA au crescut de aproape zece ori peste estimările analiștilor.

O eventuală decizie a OPEC+ de a mări producția ar putea adânci dezechilibrul de pe piață, accentuând presiunea asupra prețurilor în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi