Putin duce Rusia spre catastrofă anunță Yale: Țara are o gaură de 100 de miliarde de dolari

18 Ian. 2023, 08:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2023, 08:37 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de 10 luni s-a derulat în paralel cu folosirea de către președintele rus a energiei ca o armă împotriva Europei, însă acum bumerangul s-a întors împotriva Moscovei.

Experții de la Universitatea Yale au anunțat că Putin conduce Rusia spre catastrofă, în timp ce țara primește o puternică lovitură economică de 100 de miliarde de dolari, pierderea provenită din veniturile din exporturile de gaze din Europa.
Eforturile lui Vladimir Putin de a șantaja Europa cu gaze au afectat economia rusă, în timp ce națiunile europene înlocuiesc cu succes produsele Moscovei, spun experții de la Universitatea Yale, potrivit Express.

Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline) din veniturile din gaze din Europa, de la începutul războiului din Ucraina de anul trecut, iar analiștii spun că acest lucru va duce la o „catastrofă” pentru economia țării.

Experții economici de la Yale Chief Executive Leadership Institute susțin că Rusia nu va putea înlocui veniturile pe care le obțineau din Europa. Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale, Statele Unite, au afirmat că Rusia nu poate înlocui Europa cu China, în timp ce bătrânul continent se îndepărtează de resursele energetice ale lui Putin.

Înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia exporta aproximativ 83% din gazul său către UE. Blocul a importat 40% din gazul său din Rusia. Acum, Europa este aproape de valoarea de 0% din gazul de la Moscova, ceea ce duce la o scădere uriașă a veniturilor din gazele rusești.

Steven Tian a explicat: „100 de miliarde de dolari este ceea ce a pierdut Rusia în ultimul an. Mergând înainte, rușii vor pierde și mai mult, deoarece în 2022 Europa încă mai cumpăra gaz de la Moscova”.

„În viitor, Europa nu va mai avea nevoie niciodată de gazul rusesc. Toate acele 83% din gazul rusesc care au mers în Europa vor trebui să meargă în altă parte. Au fost 170 de miliarde de metri cubi pe care Rusia i-a trimis în Europa, comparativ cu doar 16,5 miliarde de metri cubi către China (în 2022). Adică mai puțin de 10% din ceea ce a trimis în Europa”, a spus expertul.

„Jumătate din bugetul guvernului rus provine din petrol și gaze. Toate acestea au dispărut, au un impact masiv, dar abia începem să vedem impactul acestui lucru în Rusia. În 2022, impactul a fost amortizat, dar în viitor, pierderea acestor venituri din gaze va fi permanentă. Va fi catastrofal și Rusia nu are nicio modalitate de a rezolva asta”, au afirmat experții.

„Rușii nu au nicio valoare adăugată pe piața mondială, iar acum lumea găsește alternative la resursele lor. Tot ce a făcut Putin a fost să-și dea țara înapoi cu 30 de ani în ceea ce privește încrederea din partea piețelor internaționale”, a spus Sonnenfeld.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO