Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP, citatĂ de Agerpres.
„Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice”, a declarat preşedintele Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului.
Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este „superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece”, a apreciat liderul de la Kremlin.
În relaţiile dintre Moscova şi Beijing,”nu există limite, nici subiecte interzise”, consideră Vladimir Putin.
„Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră”, a subliniat preşedintele rus.
„Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale”, a estimat şeful statului rus.
În condiţiile în care Statele Unite urmăresc o politică de „dublă descurajare” a Rusiei şi a Chinei, Moscova şi Beijingul „lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global”, susţine Putin.
El a denunţat, de asemenea, încercările NATO de a-şi extinde influenţa „prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific”. „Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic în cluburi exclusive şi blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea ţărilor noastre, să ne prejudicieze interesele”, „dar nimeni nu va reuşi”, a asigurat liderul rus.
„Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii” cu preşedintele Xi Jinping, a spus Vladimir Putin, subliniind că „nu are nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregii cooperări bilaterale”.
Potrivit preşedintelui rus, întâlnirea cu omologul chinez, aşteptat luni la Moscova pentru o vizită de trei zile, va fi, de asemenea, o oportunitate de a „vedea un vechi prieten bun” cu care are „cele mai calde relaţii”.
Totodată, preşedintele rus a lăudat „dorinţa Chinei de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei” din Ucraina, în contextul în care Beijingul încearcă să se impună ca mediator între Moscova şi Kiev. El a spus că este „recunoscător” Chinei pentru viziunea „echilibrată” asupra „evenimentelor din Ucraina” şi pentru „înţelegerea istoricului lor şi a motivelor reale”.
„Rusia este deschisă pentru o reglementare a crizei ucrainene prin mijloace politico-diplomatice”, a asigurat liderul rus. El a insistat însă asupra recunoaşterii de către Kiev a „noilor realităţi geopolitice”, şi anume anexarea în toamna trecută a patru regiuni ucrainene, precum şi a Peninsulei Crimeei în 2014. „Din păcate, ultimatumurile adresate Rusiei demonstrează că ei sunt departe de aceste realităţi şi nu au niciun interes să caute o soluţie”.