Putin se răzbună pe Tokayev. Petrolul din Kazahstan împiedicat să ajungă în Occident

23 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Rusia a oprit pomparea petrolului kazah prin două dane de încărcare la terminalul maritim al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) de lângă Novorossiysk.

Agenția de presă Reuters notează că firmele petroliere vor fi din nou forțate să reducă exportul de petrol kazah prin Federația Rusă. Moscova susține că „au fost găsite daune” la echipamentul terminalului.

După închiderea CPC, întreruperile în furnizarea de resurse energetice către Occident vor crește. CPC, care furnizează petrol din Kazahstan prin Rusia către piețele mondiale, a declarat că exporturile de la două dintre danele sale de la terminalul Mării Negre au fost oprite.

Experții cred că Kremlinul a păstrat ranchiună față de Tokayev după ce președintele Kazahstanului a anunțat în prezența lui Putin că nu recunoaște așa-numitele republici din Donbas „DPR” și „LPR” și le-a numit cvasi-state.

În același timp, reducerea livrărilor este benefică pentru Rusia, deoarece scăderea ofertei de petrol crește prețul „aurului negru”. Occidentul acuză Rusia că restricționează aprovizionarea cu energie pentru a crește prețurile ca răspuns la sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova. Rusia neagă acest lucru, dând vina pe sancțiunile occidentale și diverse probleme tehnice.

Livrările de gaze rusești către Europa au scăzut cu aproximativ 75% față de anul trecut, iar compania de export Gazprom a anunțat săptămâna trecută întreținerea neprogramată a gazoductului Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

CPC, al cărui acționar principal este monopolul rusesc al conductelor petroliere Transneft, a declarat luni că a fost nevoită să suspende încărcarea de la punctele sale de acostare VLU-1 și VLU-2 din cauza avariilor la „punctele de atașare a manșoanelor subacvatice la rezervoarele de flotabilitate”.
CPC a redus exporturile de mai multe ori în ultimele șase luni. Compania a declarat la începutul acestei luni că livrările prin sistemul său au fost reduse semnificativ din cauza lucrărilor de întreținere la proiectele Kashagan și Tengiz din Kazahstan.

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ