Rachetele HIMARS i-au întrozit pe ruși: „Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente”

14 Iul. 2022, 07:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2022, 07:36 // Actual //  bani.md

Sistemele de rachete HIMARS sunt arme de luptă puternice, precise și greu detectabile, fiind folosite de forțele militare ucrainene în războiul purtat împotriva statului invadator rus. Cu ajutorul acestor rachete, ucrainenii au reușit să distrugă zeci de depozite de armament, centre de comandă rusești, dar şi locuri de campare ale trupelor ruse.

Rachetele HIMARS au fost trimise de SUA în urmă cu ceva timp, dar punerea lor în funcțiune a fost realizată recent, acestea dând dovadă de o eficacitate sporită, motiv de înverșunare pentru autoritățile de la Kremlin.

Rachetele HIMARS fac prăpăd în Ucraina

Igor Girkin, fost comandant al trupelor separatiste din estul Ucrainei, spune că Federația Rusă a avut parte de „pierderi mari, atât în ceea ce priveşte oamenii, cât şi în echipamente militare”, în doar aproape o săptămână.

„Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în faţa loviturilor masive ale rachetelor HIMARS. În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 10 depozite mari de artilerie şi alte muniţii, mai multe depozite de petrol, aproximativ 10 centre de comandă şi aproximativ acelaşi număr de puncte de adunare a trupelor”, scrie Girkin, pe aplicația Telegram.

Acesta sugerează faptul că Rusia ar trebui să atace și mai mult infrastructura ucraineană și să încerce să distrugă rachetele HIMARS. „Când vor începe forţele armate ale Rusiei să lupte la capacitate maximă?”, întreabă Igor Girkin.

Ucrainenii atacă infrastructura militară a trupelor ruse

Mick Ryan, un general în retragere din Australia, vorbește despre capacitatea de mobilitate ridicată a sistemelor HIMARS, ceea ce le face să treacă, de cele mai multe ori, neobservate de către inamic.

„Ucrainenii atacă, din nou, punctele vulnerabile ale ruşilor, cum ar fi centrele logistice, nodurile feroviare sau centrele de comandă, inclusiv pe generalii care folosesc comunicaţiile nesecurizate. Pot trage şi mai apoi se pun în mişcare rapid, fiind astfel platforme foarte greu de detectat şi distrus de către inamic”, spune Mick Ryan.

SUA a trimis patru noi sisteme de rachete marca HIMARS

Pe lângă asta, Mick Ryan spune că există și un impact psihologic al atacurilor cu rachete HIMARS, care „exercită un cost asupra eficacităţii organizării militare a trupelor ruseşti”.

Săptămâna trecută, SUA a transmis faptul că va trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, cu o valoare de circa 400 de milioane de dolari, și care include încă patru rachete HIMARS. Astfel, acum, ucrainenii dețin 12 astfel de sisteme de atac, conform Adevărul.ro.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău