Recuperarea celei mai mari economii din Europa este amenințată. Previziunile specialiștilor

27 Aug. 2021, 13:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Aug. 2021, 13:44 // Actual //  MD Bani

Recuperarea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, este ameninţată de presiuni con­tinue existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi o în­mul­ţire a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus. În acelaşi timp, opti­mismul consumatorilor germani slăbeşte, accelerarea inflaţiei şi creş­te­rea cazurilor de COVID-19 făcându-i să ezite în a face achiziţii. O de­te­riorare a încrederii se înre­gistrează şi la nivelul exportatorilor ţării, scrie Ziarul Financiar.

Un indicator cheie al încrederii companiilor în cea mai mare economie europeană publicat de institutul ifo a coborât la 99,4 în august de la 100,7 în iulie, o scădere peste aşteptările economiştilor, notează Bloomberg.

„Este destul de clar că pers­pectivele de creştere vor trebui revizuite în jos“, a declarat preşe­din­tele ifo Clemens Fuest. Potrivit acestuia, penuriile de pro­duse intermediare nu sunt limitate la semiconductoare.

Un sondaj realizat în rândul a aproximativ 3.000 de companii germane indica recent că majoritatea se aşteaptă ca problemele legate de lanţurile de aprovizionare să se diminueze de-abia anul viitor. Companiile au început de asemenea să treacă mai departe costurile către clienţi.

Cheltuielile consu­ma­torilor au ajutat la com­pensarea slăbiciunii din sectorul manufacturier în trimestrul doi în Germania, serviciile consemnând o revenire în forţă după relaxarea restricţiilor. Totuşi, odată cu înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire cu tulpina delta, îngrijorările sunt în creştere şi pentru aceste sectoare, potrivit ifo.

Însă consumatorii devin mai puţini încrezători pe fondul accelerării inflaţiei şi agravării pandemiei, scrie Reuters.

Indicatorul privind încrederea consumatorilor calculate de institutul GfK a scăzut la -1,2 puncte pentru septembrie de la un nivel revizuit de -0,4 puncte cu o lună în urmă.

„Preţurile sunt în creştere rapidă de la mijlocul anului, iar acest lucru are un efect de diminuare a încrederii consumatorilor“, arată Rolf Buerkl, expert GfK.

Rata anuală armonizată a preţurilor de consum a crescut cu 3,1% în iulie, atingând un maxim pe 13 ani şi alimentând semne de întrebare dacă această creştere a costurilor de trai va persista.

Şi încrederea în rândul exportatorilor germani a suferit o deteriorare semnificativă. Indicatorul institutului ifo a scăzut la 16,6 puncte în august, de la 23,1 puncte în iulie. Industria germană a exporturilor îşi pierde din avânt.

 

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ