RePatriot Summit 2022, desfășurat în premieră la Chișinău

12 Oct. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 17:30 // Actual //  bani.md

RePatriot Summit 2022, desfășurat în premieră la Chișinău.  Participanții – antreprenori și autorități – au discutat despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova și soluțiile pentru depășirea crizei.

Sute de antreprenori români au avut ocazia să descopere oportunitățile de investiții oferite de Republica Moldova în cadrul celei de-a șaptea ediții a summitului RePatriot. Răspundem provocărilor. Împreună, care a reunit oameni de afaceri români din toată lumea. În acest an, evenimentul a trecut Prutul și s-a desfășurat în premieră și la Chișinău.

RePatriot 2022, cel mai mare summit al diasporei românești care reunește antreprenori și români de succes de pretutindeni, a avut loc în perioada 6 – 9 octombrie, la Iași și Chișinău. Antreprenori şi manageri de top români stabiliți în străinătate, precum și oameni de afaceri din România și Republica Moldova au discutat despre cele două provocări majore ale zilei de astăzi, care influențează viața românilor din lumea întreagă: războiul din Ucraina și criza generată de acesta. Participanții la întrunire au oferit soluții și încredere că toate problemele pot fi rezolvate împreună. Organizatorul evenimentului a fost comunitatea Romanian Business Leaders, iar Banca Transilvania – „partener gold” al acestui summit.

Bogdan Pleșuvescu, președintele Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania și cea mai mare investiție românească în sistemul bancar din Republica Moldova, instituții care au fost și partenere ale summitului RePatriot 2022, a vorbit în deschiderea evenimentului, la Iași, despre dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova, implementarea bunelor practici europene și promovarea modelelor de bună guvernanță.

„Eu reprezint un mare investitor din România în Republica Moldova și m-am mutat la Chișinău pentru a duce mai departe know-how-ul celei mai mari instituții bancare din România și pentru a implementa bunele practici de guvernanță corporativă într-o instituție privată din Moldova. Cred că în cei cinci ani de aflare în Republica Moldova am reușit să constituim o comunitate extraordinar de frumoasă a oamenilor de afaceri români, coagulați în Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, care activează sub patronatul Ambasadei României la Chișinău, ceea ce ne ajută foarte mult și ne protejează investițiile. Noi, românii din Republica Moldova, ne simțim mândri că suntem acolo printre români, alături de români și că putem să ducem mai departe ceea ce am învățat la rândul nostru parcurgând acest drum european, pe care Republica Moldova a început să meargă în acest an”, a declarat Bogdan Pleșuvescu.

La discuțiile care au avut loc la Chișinău a participat și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care a salutat faptul că summitul a trecut Prutul, ceea ce ar putea deschide noi oportunități investiționale pentru țara noastră. În context, șeful legislativului din Chișinău a îndemnat oamenii de afaceri români să investească în Republica Moldova, în special în domeniul energiei regenerabile. „Vă invităm să sprijiniți demersurile noastre referitoare la independența energetică, dar și la nivel de expertiză, investiții în energia regenerabilă, în mod special panouri solare, turbine eoliene etc., să veniți cu proiecte și idei de afaceri. Republica Moldova trebuie să-și consolideze securitatea energetică și să-și diversifice sursele energetice”, a menționat Igor Grosu. Chiar dacă vulnerabilitatea energetică a Republicii Moldova a fost accentuată de războiul din Ucraina, țara noastră este în căutare de soluții pentru a depăși situația, a adăugat președintele Parlamentului.

Referindu-se la legile aprobate de Parlament pentru a face Republica Moldova mai atractivă pentru investitori, Igor Grosu a precizat că acestea au menirea să reducă birocrația și povara fiscală, fiind încurajate eforturile de digitalizare. „Vă îndemnăm să fiți alături de noi în această perioadă complicată, dar în care cetățenii își pun speranță în parcursul nostru european. Cu eforturi comune și încredere în viitor, sperăm să identificați mai multe oportunități de afaceri în țara noastră și să reveniți cu noi proiecte de afaceri într-o Republica Moldova parte a familiei europene”, a mai declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„REPUBLICA MOLDOVA, O ȚARĂ PENTRU INVESTIȚII”

„Republica Moldova a intrat într-o nouă fază prin faptul ca i s-a recunoscut statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană. Acest statut este vital. Până acum, Republica Moldova era fără o perspectivă și acesta era un motiv important de emigrare. Devine din punctul de vedere al străinătății o țară pentru investiții. România și Republica Moldova vor avea un aport foarte mare în refacerea Ucrainei”, a subliniat politologul german de origine română Anneli Ute Gabanyi.

Totodată, potrivit Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, la Repatriot Summit 2022. Răspundem provocărilor. Împreună. au fost lansate mai multe inițiative care ar avea un impact major asupra mediului de afaceri:

  • provocarea de a fi deschise 100 de companii românești noi pe piața din Republica Moldova, până la următoarea ediție a summitului;
  • crearea unei entități similare RePatriot care ar avea menirea de a convinge antreprenorii din diaspora moldovenească să investească acasă;
  • înființarea unei reprezentanțe Romanian Business Leaders în Republica Moldova.

Războiul din Ucraina a cauzat zeci de mii de morți, milioane de migranți, pierderi economice substanțiale și multe alte consecințe care afectează viața românilor. „Mai mult decât oricând, acum e timpul să strângem rândurile și să acționăm inteligent, să ne ridicăm măcar la înălțimea marilor noștri înaintași. Solidaritatea Occidentului este necesară și importantă pentru viitorul României”, a spus antreprenorul Marius Bostan, care este inițiatorul summitului RePatriot.

Potrivit datelor Romanian Business Leaders, la summitul RePatriot 2022 au participat peste 300 de manageri și antreprenori români din întreaga lume, care dețin sau administrează active de peste 50 de miliarde de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău