Republica Moldova produce prea puțin ca să influențeze piața UE comparativ cu Ucraina care exportă volume foarte mari de producție agricolă, a explicat europarlamentarul, Dacian Cioloș.
„În momentul de față, într-adevăr, sunt cote care nu sunt folosite suficient, deoarece lipsesc capacități de producție pentru produse care să corespundă standardelor europene, să poată fi comercializate pe piața europeană și de asta eu le propun colegilor europeni ca pentru mai multe produse, inclusiv anumite fructe sau produse procesate din fructe sau din produse agricole, să eliminăm complet cotele, pentru că eliminarea cotelor ar da o perspectivă pentru un investitor care vrea să vină să investească într-o unitate de procesare aici, dacă el știe că își va putea exporta produsul în România, în Polonia, în Germania, în Franța, unde va găsi piață fără limite, va veni să facă o investiție. Dacă știe că sunt anumite bariere și anumite limite, nu face investiția asta”, a punctat Cioloș într-un interviu pentru Radio Moldova.
Potrivit lui, producătorii din Republica Moldova, cu capacitatea limitată de a atrage capital pe care au acuma, poate că nu pot îndeplini toată cota respectivă. „Dar dacă se asociază un parteneriat cu deținător de capital din Uniunea Europeană, eu cred că capacitatea de export a Republicii Moldova va crește și asta e ceea ce propun la nivel european și pentru ce mă bat și sper să putem obține în perioada imediat următoare, pentru că sigur nu vom putea liberaliza piața pentru produsele din Ucraina complet”, a mai spus Cioloș.
El a dat exemplul Ucrainei pentru care cotele nu pot eliminate, în condițiile în care e o țară foarte mare, cu cantități mari de produse care pot perturba piața europeană. „Republica Moldova are dimensiune mai mică și oricât ar produce Republica Moldova, nu se pune problema să dezechilibreze piața europeană. În schimb, posibilitatea asta de export a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană poate să însemne foarte mult pentru economia țării”.