Cea mai îngrijorătoare descoperire făcută la cea de-a treia ediţie a Empact Hackathon, unde s-au adunat experţi din 27 de ţări, a fost practica vânzării de copii pentru sclavie pe termen lung, conform Europol.
Anchetatorii au găsit anunţuri în care un băiat sau o fată „de acasă” – termen ce sugerează o victimă permanentă – este oferit spre vânzare pentru sume între 20.000 şi 60.000 de dolari.
Pentru „servicii” pe termen scurt, preţurile variază între 800 şi 2.000 de dolari pe oră, în funcţie de vârsta şi aşa-zisele „competenţe” ale victimelor.
Anchetatorii au urmărit, de asemenea, să identifice platformele care ar putea facilita traficul de persoane şi exploatarea pe baza criminalităţii ca serviciu. Ancheta lor online a acoperit traficul şi exploatarea potenţială a victimelor ucrainene, precum şi utilizarea unor platforme de socializare mai puţin cunoscute pentru a facilita traficul de persoane.
Experţii au identificat un nou fenomen – e-pimping. Această tendinţă prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru infractori. Anchetatorii au detectat două platforme care oferă „cursuri de lifestyle” şi formare pentru bărbaţii care doresc să devină manageri „OnlyFans”, instruindu-i, în esenţă, cum să devină „e-pimpi” şi să exploateze femei.
Europol a sprijinit coordonarea activităţilor operaţionale, a facilitat schimbul de informaţii şi a oferit sprijin analitic.