Revolut, plecat din Moldova, și-a dublat veniturile în 2023 la 2,1 mld euro global, cu un profit net de 400 mil euro

02 Iul. 2024, 09:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 09:12 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Grupul Revolut a încheiat anul 2023 cu venituri de 2,1 mld. euro la nivel global, în creştere cu 95% faţă de anul 2022, ajungând la un profit net de circa 400 mil. euro, potrivit informaţilor transmise de reprezentanţii Revolut.

“Anul acesta, am făcut cele mai mari progrese în misiunea noastră de a oferi un produs şi mai bun şi o experienţă de utilizator la un nivel superior tuturor clienţilor noştri, oferind valoare adăugată fiecărui client, indiferent de locul unde se află. Baza noastră de clienţi creşte cu un ritm impresionant, iar modelul nostru de business diversificat continuă să alimenteze performanţa financiară excepţională, ceea ce a condus la venituri de peste 2,2 mld. dolari în 2023 şi un nivel record al profitului înainte de taxe, de 545 mil. dolari. Acesta a fost al treilea an consecutiv de profitabilitate pentru companie, cu un profit net de 428 mil. USD”, a transmis Nik Storonsky, CEO, Revolut.

Revolut a continuat să obţină venituri din diversificarea portofoliului şi pieţelor, în condiţiile în care nicio piaţă sau linie de business nu a contribuit cu mai mult de 30% la veniturile totale realizate în 2023.

De-a lungul anului, Revolut a adăugat încă 12 milioane de clienţi noi la nivel global, cea mai mare creştere anuală din istoria companiei, care a contribuit la atingerea unei baze de clienţi retail de 38 de milioane de utilizatori la finalul lui 2023. Circa 70% din creşterea bazei de clienţi la nivel global a fost obţinută organic sau pe baza  recomandărilor cu recompensă (referrals) utilizate de către utilizatorii existenţi. Recomandările clienţilor au completat investiţiile în marketing şi vânzările realizate de companie, inclusiv pentru Revolut Business, care a adăugat, în medie, 20.000 de clienţi noi/ lună, din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.

La nivel global, creşterea a fost consistentă în toate segmentele de business generatoare de venituri, contribuind la creşterea ratei de utilizare în rândul clienţilor: Carduri şi interschimb: 605 mil. dolari (559 mil. euro), în creştere cu 59% de la 379 mil. dolari (359 mil. euro); Schimb valutar şi tranzacţionare:  491 mil. dolari (454 mil. euro), în creştere cu 46% de la 334 mil. dolari (318 mil. euro); Abonamente (planuri cu plată): 303 mil. dolari (280 mil. euro), în creştere cu 53% de la 196 mil. dolari (186,5 mil. euro); Depozitele totale ale clienţilor au crescut de la 16,4 mld. dolari (15,2 mld. euro) la 23 mld. dolari (21 mld. euro).

Rata de utilizare în rândul clienţilor s-a intensificat, volumele totale ale tranzacţiilor crescând cu 58%, până la aproape 870 mld. dolari (804 mld. euro). În medie, în luna decembrie 2023, au fost realizate 590 milioane de tranzacţii, în creştere cu 73%. Tot mai mulţi clienţi au optat pentru planurile cu plată (abonamentele) Revolut, ceea ce a condus la o creştere cu 41% a bazei de clienţi plătitori.

În iunie 2024, Revolut era cea mai descărcată aplicaţie din categoria Finanţe din Europa, fiind pe prima poziţie în 17 ţări. Compania a continuat să se lanseze pe noi pieţe, inclusiv Brazilia şi Noua Zeelandă, ridicând la 38 de ţări numărul pieţelor unde oferă servicii.

Revolut, populara aplicație financiară, anunța în data de 20 iunie că își retrage serviciile din Republica Moldova, potrivit unui mesaj afișat pe conturile utilizatorilor. Decizia, care va intra în vigoare începând cu 20 iulie 2024, a fost comunicată astfel: „Ne pare rău să vă informăm că am decis să întrerupem Revolut Lite servicii, în vigoare din 20 iulie 2024. Aceasta nu a fost o decizie ușoară și vrem să vă mulțumim pentru sprijinul și loialitatea dumneavoastră ca client.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 11:09
 // Categoria: Politic // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 11:09 // Politic //  bani.md

Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale de la aeroport prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a Agenției Proprietății Publice (APP), dar și faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Declarația a fost făcută de liderul Coaliției Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, scrie ziua.md.

„Totul plutește într-o largă obscuritate”, a spus politicianul, care a mai adăugat că trebuie „schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”.

„Sunt foarte nemulțumit de serviciile oferite în aeroport. Am stat o oră și jumătate la controlul de pașapoarte săptămâna trecută. Laudele actualului ministru (cu privire la creșterea numărului de pasageri n.r.) sunt laudele muștii la arat. Infrastructura este indisponibilă, adică nu există suficiente terminale. Felul în care a plecat fostul director al aeroportului a rămas în continuare învăluită în mister. Nu a existat o investigație privind motivele plecării managerilor de bună calitate din acest sistem. Domnul Vozian a spus că nu mai tolerează să fie sunat și să i se spună ce să facă din partea unor oficiali statului. Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a APP-ului și a oamenilor care încearcă să își asume aceste laude. (…) Ar fi fost o idee să căutăm un alt manager, să înțelegem de ce investitorii nu se bat pentru aeroportul Chișinău sau, poate se bat  dar învăluiți în obscuritate, cum a fost cazul cu Lagardere care până la urmă își rezolvă, am impresia, interesul de a ocupa spațiile, în condițiile în care Procuratura deja a spus că va iniția niște investigații pe deciziile care s-au luat. Totul plutește într-o largă obscuritate”, a declarat Munteanu.

Liderul CUB a mai adăugat că, în prezent, statul în continuare are foarte multe companii cu probleme și un director neexperimentat în fruntea APP.

„Pornind de la faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Statul în continuare are foarte multe companii cu probleme. Din 246 de companii de stat, 60% sunt în faliment tehnic. Asta vorbește despre faptul că guvernarea trebuie să privească mult mai liberal lucrurile. Trebuie să transmiteți proprietății într-o gestionare un unor licitații sau a unor achiziții cât mai transparente și cât mai orientate spre scopul de a servi intereselor cetățenilor. APP gestionează în acest moment un  volum de aproximativ 140 de miliarde de lei proprietăți publice. Este o sumă uriașă. Asta înseamnă și responsabilități, nu pui un director de agenție, cu tot respectul pentru actualul director, care nu prea are experiență în achiziții publice care nu avea totuși a ieșit din niște instituții de educație universitară. Cauți niște oameni care să fie loiali interesului public și, în același timp, să rezolve problemele și asta este o problemă care fără îndoiala va rămâne pentru 2025. Trebuie de schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”, a adăugat Munteanu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău