Bill Gates a publicat un eseu despre începutul erei inteligenței artificiale. Miliardarul consideră dezvoltarea Inteligenței artificiale una dintre cele două revoluții majore pe care le-a văzut în viața sa. Prima a fost cu interfețe grafice (care au devenit baza sistemelor de operare moderne). Iar al doilea se întâmplă acum cu AI. Iată un rezumat al gândurilor principale ale lui Gates:
– IA va crește productivitatea. Cu cât puterea de calcul este mai ieftină, cu atât AI va deveni mai populară. În același timp, interogările în limbaj natural vor înlocui căutarea clasică pe Internet – nu mai trebuie să introduceți cuvinte cheie care sunt înțelese doar de algoritmi.
– GPT va deveni un asistent cu drepturi depline: scrieți o scrisoare, aflați și amintiți-vă de apelurile programate sau preluați sarcini de rutină. Corporațiile vor avea propriii lor consultanți AI – își vor elibera timp pentru sarcini cu adevărat importante și viața personală.
– IA va ajuta în asistența medicală. Aparatele vor putea să facă acte, să facă programări și să proceseze cantități mari de date. În plus, rețeaua neuronală va face față stabilirii dozelor medicamentoase. Locuitorii din regiuni vor primi consultații primare, iar specialiștii din orașele mici vor avea mai multe oportunități de examinare.
IA va transforma educația. În următorii zece ani, AI va ajuta studenții să se adapteze: algoritmii vor putea evalua nivelul de cunoștințe și vor oferi materiale relevante pentru învățare. În plus, nu este dificil pentru o mașină să creeze programe pentru a crește motivația. Gates scrie că interacțiunea cu o mașină nu va înlocui sinergia dintre profesor și elev, ci va îmbunătăți foarte mult procesul.
– IA va învăța să depășească dificultățile actuale. Acum există o problemă cu faptul că utilizatorii primesc liste de la hoteluri inexistente sau nume de articole care nu există în natură. Acest lucru se datorează faptului că mașina nu înțelege contextul, dar în curând problema va fi un lucru din trecut. Și într-o zi omenirea va vedea o inteligență artificială superinteligentă comparabilă cu creierul uman – fără limitările memoriei și ale vitezei de procesare a semnalului. Dar acest lucru, potrivit lui Gates, nu se va întâmpla curând.