Șeful Moldovagaz, despre achiziția gazului scump de la Energocom: Are nevoie de bani să stingă creditul de la BERD

27 Mart. 2023, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Nu cunosc care e strategia Energocom. E logic, compania are nevoie de vânzări pentru a-și onora plățile pentru creditul luat de la BERD pentru achiziția metanului, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii de la „Exclusiv TV”.

Potrivit lui ceban, Energocom este statul, respectiv are menirea de a asigura livrările continuii de gaz. Funcție care anterior era asigurată de Moldovagaz. Rolul statului este de a asigura securitatea energetică a statului.

„La acea vreme, guvernul a primit un instrument financiar care permitea acest lucru. Statul a început să achiziționeze gaze naturale și să le depoziteze pentru a acoperi consumul în lunile de iarnă. Aceasta era sarcina guvernului. În paralel, Energocom a cumpărat anumite volume de gaze naturale de pe piață la prețul la care era vândut la acea vreme de către comercianți. Nu vorbim despre Gazprom, ci despre surse alternative”, a spus Cheban.

Ceban a precizat că Moldovagaz din decembrie a fost obligată prin decizia CSS, iar acum, conform hotărârii guvernului, dacă prețul de la Energocom este mai mic să cumpere gaz de la Energocom.

„În prezent avem acum un tarif pe care consumatorul îl plătesc pentru a acoperi devierile financiare. Aceste fonduri le trimitem la Energocom, care cumpără gaze naturale la prețuri mai mici. Acest lucru face posibilă creșterea stocurilor în depozitele, precum și plata creditului”, a subliniat Cheban.

Anul trecut Republica Moldova a contractat un credit de 300 milioane de euro de la BERD pentru a face față crizei energetice în care se pomenise țara. Respectiv, Energocom a cumpărat circa 300 milioane metri cubi de gaz la un preț de 1000 USD pentru mia de metri cubi pe care l-a depozitat în Ucraina și România.

În prezent, prețul la hubul gazier de la Amsterdam este de 473 USD pentru mia de metri cubi or, tariful  pentru consumatorii casnici este de 29,27 lei pentru metrul cubi.

Recent, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că tariful pentru consumatorii casnici nu se va reduce în condițiile tarifele sunt influențate de câțiva factori. Cea mai mare parte din consumul de gaze este în primul trimestru, cred că o bună parte din volumele care le vom consuma pe parcursul anului 2023 deja se vor consuma până la sfârșitul lunii martie. Respectiv influența lunilor de vară când se consumă puțin și anii aceștia când tarifele sunt mai mari și se consuma și mai puțin, aceste volume vor influența relativ slab media costului gazului pe tot anul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău