Revoluție în sectorul zootehnic! Cine sunt cei mai mari beneficiari ai granturilor de milioane

05 Feb. 2025, 12:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 12:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În cadrul primelor două apeluri de finanțare, fermierii din sectorul zootehnic au primit granturi totale de 5 milioane de dolari pentru dezvoltarea fermelor de bovine. Din cele 38 de dosare depuse, 15 au fost aprobate, iar 6 agenți economici au semnat deja contracte de finanțare, în timp ce 5 dintre aceștia au primit deja 2,88 milioane de dolari. Al șaselea beneficiar urmează să își primească finanțarea în curând.

Printre cele mai mari sume alocate se numără 1 milion de dolari pentru SRL Buffalo Farm din Horești, controlată de Simion Bivol și Neonella Guțu. Cu o investiție de 2,1 milioane de dolari, compania este specializată în creșterea bovinelor și deține o cotă de piață de 1,2%. În 2023, compania a raportat un profit de 3,6 milioane de lei și o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei.

De asemenea, SRL Total Gnatiuc din Glodeni, controlată de Lidia Gantiuc, a obținut un grant de 1 milion de dolari pentru o investiție de 2,5 milioane de dolari. Compania are o cotă de piață de 7% și a înregistrat un profit de 5,6 milioane de lei și o cifră de afaceri de 26,5 milioane de lei în 2023.

Alte ferme care au beneficiat de finanțări importante includ SRL GEXIMSUD din Bugeac, Găgăuzia, cu un grant de 931,6 mii de dolari, SRL Doksankom din Tomai, Găgăuzia, cu 903 mii de dolari, și SRL Gifis Farm, cu o finanțare de 796,6 mii de dolari.

Proiectul AGGRI, care susține aceste investiții, este finanțat printr-un împrumut acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 55 milioane de dolari. Acesta se concentrează pe patru componente esențiale: fortificarea capacităților instituționale, dezvoltarea sectorului zootehnic, consolidarea infrastructurii de irigare și gestionarea proiectului AGGRI.

Un al treilea apel de granturi, destinată fermelor pentru creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, a fost lansat pe 26 decembrie 2024 și se va încheia pe 4 aprilie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 15:12 // Actual //  Ursu Victor

România se confruntă astăzi cu importuri semnificative de gaze naturale pentru consumul intern și asigură totodată tranzitul unor volume importante către Republica Moldova și Transnistria. Prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă, din Bulgaria, intră în rețeaua națională 11,9 milioane de metri cubi de gaze naturale, cel mai mare volum zilnic de la începutul sezonului rece.

Din acest total, 6,1 milioane de metri cubi sunt livrate către Moldova prin punctul de interconectare Ungheni, iar 1 milion de metri cubi ajung în Transnistria, prin punctul Isaccea-Orlovka. Gazele destinate regiunii transnistrene au fost achiziționate de pe piețele din România și Bulgaria, fiind transportate prin coridorul transbalcanic și gazoductul Iași-Ungheni, potrivit traderului de stat Energocom, scrie economica.net.

În același timp, un volum de 4,8 milioane de metri cubi din import rămâne pentru consumul intern, ceea ce acoperă peste 20% din producția curentă zilnică a României. Această situație ajută la conservarea depozitelor naționale, care sunt la un nivel scăzut, de 44% din capacitate, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Pe fondul opririi tranzitului gazelor rusești prin alte conducte, livrările prin TurkStream au crescut semnificativ. În ianuarie 2025, exporturile prin punctul Strandja 2-Malkoclar, la granița bulgaro-turcă, au atins 1,56 miliarde de metri cubi, un maxim istoric, cu 26,7% mai mult față de aceeași perioadă din 2024.

Deși importurile ajută la economisirea rezervelor interne, acestea vin cu un cost ridicat. Dacă gazele de astăzi au fost achiziționate la prețul pieței spot al Bursei Române de Mărfuri, acestea au costat aproximativ 293 de RON/MWh (58 de euro/MWh), un preț mai mare decât cel practicat la hubul austriac, generând presiuni suplimentare asupra consumatorilor și industriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală