Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut la 42,3 miliarde de dolari până la 1 septembrie

09 Sept. 2024, 08:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Sept. 2024, 08:00 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Rezervele valutare ale Ucrainei au ajuns la 42,3 miliarde de dolari la 1 septembrie, fiind mai mari comparativ cu cele de la începutul lunii august, potrivit datelor publicate de banca centrală a ţării, citate de Reuters.

Potrivit instituţiei financiare, rezervele valutare au crescut cu 13,7% în ultima lună.

Rezervele se ridicau la 37,2 miliarde de dolari la 1 august.

O astfel de dinamică a fost determinată de intrările mari de fonduri din partea partenerilor internaţionali, care au depăşit vânzările nete în valută (ale băncii) şi rambursările datoriilor în valută ale Ucrainei”, a spus banca.

În august, Ucraina a primit 4,2 miliarde de euro de la facilitatea de creditare a Uniunii Europene şi 3,9 miliarde de dolari prin intermediul Băncii Mondiale.

Ucraina depinde foarte mult de ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali pentru a acoperi cheltuielile sociale, deoarece îşi alocă propriile venituri pentru nevoile militare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală