După o perioada de criză în exporturile moldovenești se conturează o tendință clară de recuperare. După căderea de 296 mil. USD în 2020, livrările de mărfuri au recuperat peste 65% din căderea de anul trecut și-n valori anuale au ajuns la 2,68 miliarde USD.
Tendința de reducere a exporturilor moldovenești a durat până în februarie 2021, exact un an de la instituirea măsurile restrictive.
”Aproape jumătate din creșterea din acest an de recuperare revine României (+48,8%) urmată de Germania cu (+19,3%). Vecina noastră Ucraina se află pe locul 5 cu o contribuție pozitivă de 5,9%. De fapt în mare parte datorită țărilor din Uniunea Europeană, Moldova a reușit în acest an să-și recupereze exporturile. Contribuția țărilor din afara UE este destul de modestă”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Manufacturile și echipamentele dețin jumătate din exporturi
Cea mai mare pondere în totalul exporturilor o au mașinile și echipamentele – 25,2% și articolele manufacturate – 21,9%. În ianuarie-iulie 2021, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020, au sporit exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora (+35,7%), minereuri metalifere și deșeuri de metale (de 4,9 ori), îmbrăcăminte și accesorii (+21,4%), mobilă și părțile ei (+38,8%), vehicule rutiere, preponderent reexporturi (de 2,5 ori), fire, țesături, articole textile și produse conexe (de 1,5 ori), băuturi alcoolice și nealcoolice (+15,6%), produse medicinale și farmaceutice, în principal reexporturi (+37,9%), petrol, produse petroliere și produse înrudite, preponderent reexporturi (de 5,8 ori).