Rusia a declarat că va considera sateliții comerciali americani drept „ținte legitime” pentru Forțele Armate ale Federației Ruse, dacă aceștia sunt folosiți pentru a ajuta Ucraina, a declarat Konstantin Voronţov, directorul adjunct al Departamentului pentru Neproliferare și Control al Armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, la o reuniune a Primului Comitet al Adunării Generale a ONU.
„Am dori în special să subliniem o tendință extrem de periculoasă, care a fost dezvăluită în mod clar în cursul evenimentelor din Ucraina. Este vorba despre implicarea SUA și a aliaților săi în componentele infrastructurii civile din spațiu, în special comerciale, în conflicte armate. Infrastructura cvasi-civilă s-ar putea dovedi a fi o țintă legitimă pentru o lovitură de răzbunare”, a declarat oficialul agenției de stat ruse TASS.
Potrivit reprezentantului Ministerului rus de Externe, Occidentul „pune sustenabilitatea activităților spațiale pașnice la un risc nejustificat”.
De la începutul războiului din Ucraina, omul de afaceri american Elon Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.
Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.
„La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis”, a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume după ce solicitase Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina.
Sistemul Starlink de internet prin satelit al lui Elon Musk ajută forţele ucrainene să câştige războiul cu drone, ţintind tancurile ruseşti şi identificând poziţia inamicului. De asemenea, menţine armata conectată în ciuda penelor de curent care există pe teritoriul ţării.
Pe 9 august, Rusia a lansat satelitul Khayyam de la Cosmodromul Baikonur în numele Iranului. Serviciile speciale americane cred că rușii îl pot folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei pentru o anumită perioadă de timp.