Rusia amenință că va doborî sateliți comerciali americani pentru că ajută Ucraina

28 Oct. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Rusia a declarat că va considera sateliții comerciali americani drept „ținte legitime” pentru Forțele Armate ale Federației Ruse, dacă aceștia sunt folosiți pentru a ajuta Ucraina, a declarat Konstantin Voronţov, directorul adjunct al Departamentului pentru Neproliferare și Control al Armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, la o reuniune a Primului Comitet al Adunării Generale a ONU.

„Am dori în special să subliniem o tendință extrem de periculoasă, care a fost dezvăluită în mod clar în cursul evenimentelor din Ucraina. Este vorba despre implicarea SUA și a aliaților săi în componentele infrastructurii civile din spațiu, în special comerciale, în conflicte armate. Infrastructura cvasi-civilă s-ar putea dovedi a fi o țintă legitimă pentru o lovitură de răzbunare”, a declarat oficialul agenției de stat ruse TASS.

Potrivit reprezentantului Ministerului rus de Externe, Occidentul „pune sustenabilitatea activităților spațiale pașnice la un risc nejustificat”.

De la începutul războiului din Ucraina, omul de afaceri american Elon Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.

„La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis”, a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume după ce solicitase Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina.

Sistemul Starlink de internet prin satelit al lui Elon Musk ajută forţele ucrainene să câştige războiul cu drone, ţintind tancurile ruseşti şi identificând poziţia inamicului. De asemenea, menţine armata conectată în ciuda penelor de curent care există pe teritoriul ţării.

Pe 9 august, Rusia a lansat satelitul Khayyam de la Cosmodromul Baikonur în numele Iranului. Serviciile speciale americane cred că rușii îl pot folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei pentru o anumită perioadă de timp.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO