Rusia continuă planurile de a construi un gazoduct uriaș către China chiar dacă economia se prăbușește

02 Mart. 2022, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Mart. 2022, 18:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia continuă planurile de a construi un gazoduct uriaș care va transporta gaze naturale în China, pe măsură ce sancțiunile impuse de Occident îi afectează puternic economia, informează Business Insider.

Gigantul Gazprom, controlat de stat, a anunțat luni că a semnat un contract de proiectare pentru gazoductul Soyuz-Vostok. Potrivit companiei, conducta uriașă ar urma să livreze până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual în China, via Mongolia.

Bloomberg scrie că daca proiectul va fi construit, va reprezenta cea mai importantă înțelegere Gazprom-China realizată vreodată.

Soyuz-Vostok este cunoscut drept gazoductul Power of Siberia 2. Conducta Power of Siberia 1 transportă gaz rusesc în China din 2019, în cadrul unui acord pe 30 de ani încheiat în 2019, în valoare de 400 de miliarde de dolari.

Țările din Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte state au aplicat sancțiuni dure Rusiei, după invazia din Ucraina, scopul fiind să slăbească economia rusească. Măsurile au țintit sistemul bancar rusesc, dar și sectorul de comerț, provocând o scădere a rublei, o creștere a ratei dobânzilor și ratei inflației. Cu toate acestea, sancțiunile nu au vizat importurile de energie din Rusia. Europa importă aproape 40% din necesarul de gaz din Rusia și continuă să se bazeze pe livrările rusești chiar și după începerea invaziei.

China, între timp, a evitat să critice acțiunile Rusiei și s-a abținut să clasifice atacul drept o invazie. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei în privința exporturilor și importurilor. O treime din totalul exporturilor ruse de petrol în 2020 au ajuns în China, scrie Reuters, care adaugă că statul chinez aprovizionează Rusia cu telefoane, jucării și confecții.

Proiectul Soyuz Vostok ar oferi Rusiei acces mai ușor la piețele estice, întrucât piețele vestice încep să se distanțeze de Rusia. Shell a anunțat marți că se retrage din companiile mixte în care funcționa alături de Gazprom, iar BP a anunțat că își va vinde participația de 20% în compania petrolieră de stat Rosneft.

Totodată, Germania a suspendat planurile pentru proiectul Nord Stream 2, construit să alimenteze Europa cu gaz din Rusia. Compania germană E.ON a anunțat că a respins cererile de a închide gazoductul Nord Stream 1, care aduce gaz rusesc în Europa.

Bloomberg scrie că dacă Rusia și China încheie un nou acord de aprovizionare, Gazprom ar putea construi o legătură între sistemele de conducte vestice și cele estice, ceea ce i-ar permimte să trimită și în China gaz care acum ajunge doar în Europa.

Gazprom a anunțat că Alexey Miller, președintele Comitetului de gestionare al companiei ruse de energie Gazprom, și Sainbuyan Amarsaikhan, premierul adjunct al Mongoliei, au discutat luni despre proiectul Soyuz-Vostok.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău