Rușii jubilează! Sturza despre oferta imposibilă a SUA pentru Ucraina: Ne plătiți nouă, apoi vă hrăniți copiii

18 Feb. 2025, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:17 // Actual //  Ursu Victor

Fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza a publicat un comentariu pe Facebook, exprimându-și îngrijorarea cu privire la condițiile presupuse impuse de SUA Ucrainei pentru exploatarea resurselor naturale. Sturza face referire la un proiect scurs în presa internațională, care, potrivit lui, ar oferi americanilor control total asupra resurselor naturale ucrainene, inclusiv petrol și gaze, porturi și alte infrastructuri strategice.

Conform acestei propuneri, SUA ar solicita jumătate din licențele de exploatare și ar impune gajarea în avans a tuturor veniturilor generate de resurse. Mai mult, proiectele de reconstrucție ar fi gestionate printr-un fond controlat de americani, fără contribuții financiare directe din partea acestora.

„Publicația engleză Telegraph califică aceste condiții drept neocolonialism economic, comparându-le cu cele impuse Germaniei după războaiele mondiale,” a remarcat Sturza.

Propunerea ar fi inclus, de asemenea, desfășurarea unui contingent militar american pentru protejarea exploatărilor. Potrivit lui Sturza, președintele ucrainean ar fi avut doar o oră la dispoziție să semneze acordul, dar a refuzat politicos.

În ceea ce privește suma vehiculată de ajutor oferit Ucrainei de SUA, Sturza subliniază discrepanța dintre cele 500 de miliarde de dolari menționate de fostul președinte Donald Trump și realitatea relatată de ucraineni, care arată un ajutor total de 78,5 miliarde de dolari, împărțit între echipamente militare și sprijin bugetar.

„Rușii jubilează – a venit decontul!” a adăugat Sturza, încheind cu o reflecție asupra avertismentelor pe care le-a primit de la cunoștințe bine informate să nu ia în serios declarațiile lui Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală