Ruşii rămân cu un pas înaintea sancţiunilor. Rafinatorii ascund originea petrolului, iar o parte ajunge în America

07 Iun. 2022, 08:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2022, 08:50 // Actual //  bani.md

Europa tocmai a impus cele mai dure sancţiuni de până acum împotriva ţiţeiului rusesc, însă transportatorii şi rafinatorii aduc petrolul pe piaţă ascunzând originea acestuia. Unii carburanţi despre care se crede că sunt parţial fabricaţi pe bază de ţiţei rusesc au ajuns în New York şi New Jersey luna trecută, scrie The Wall Street Journal.

Petrolul a fost adus prin Canalul Suez şi peste Atlantic de la rafinăriile indiene, mari cumpărători de petrol rusesc, relevă date Refinitiv şi o analiză realizată de Centre for Research on Energy and Clean Air cu sediul în Helsinki.

În urma invadării Ucrainei şi sancţiunilor lansate de SUA şi UE, traderii fac eforturi pentru a ascunde originile petrolului rusesc pentru ca acesta să ajungă în continuare pe piaţă. Petrolul este ascuns în produse rafinate ca motorina, benzina şi produse chimice.
Petrolul este de asemenea transferat între nave pe mare, o metodă folosită pentru achiziţia şi vânzarea de petrol iranian şi venezuelean aflat sub sancţiuni. Petrolul se îndreaptă mai apoi către China, India şi Europa Occidentală, potrivit companiilor de transport naval.

Astfel de metode riscă să erodeze eficacitatea sancţiunilor occidentale.

Exporturile de petrol rusesc au înregistrat o revenire în aprilie, după ce au scăzut în martie odată cu intrarea în vigoare a primelor sancţiuni occidentale, arată Agenţia Internaţională de Energie. Exporturile petroliere ale Rusiei au crescut cu 620.000 de barili, la 8,1 milioane de barili pe zi, aproape de nivelurile de dinaintea războiului, cea mai mare creştere fiind consemnată în relaţia cu India.

Importurile ţării au avansat puternic la 800.000 de barili pe zi de la începutul războiului, de la 30.000 de barili pe zi anterior. Aceasta se datorează probabil discountului foarte mare la petrolul rusesc.
Centre for Research on Energy and Clean Air monitorizează exporturile de combustibili fosili ruseşi şi rolul acestora în finanţarea războiului din Ucraina. „Ţiţeiul rusesc este rafinat în India, o parte din el fiind mai apoi vândut în SUA“, arată oficialii organizaţiei.
Exporturile indiene de produse petroliere rafinate au crescut puternic de la începutul războiului. Livrările zilnice către Europa au crescut cu o treime, iar cele către SUA cu 43% trimestrial.

După cum se întâmplă şi în cazul petrolului iranian, cea mai bună opţiune pentru Rusia şi clienţii său este să-şi ascundă din ce în ce mai mult livrările.

Cumpărătorii chinezi încearcă să ascundă petrolul rusesc pentru a evita costurile ridicate ale transportării acestuia, arată traderii.

Mai degrabă decât să plătească transportul pentru toată distanţa până în China, firme ca Unipec, divizia de trading a uriaşului chinez Sinopec, transportă ţiţei rusesc pe distanţe scurte către o navă mai mare şi apoi îl transferă, potrivit traderilor.

Realitatea Live

11 Iul. 2025, 19:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
11 Iul. 2025, 19:10 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Compania aeriană Emirates a semnat un acord preliminar cu platforma Crypto.com pentru a permite clienților săi să efectueze plăți în criptomonede, potrivit unui comunicat al companiei-mamă publicat miercuri, notează Reuters.

Parteneriatul urmează să intre în vigoare anul viitor și vizează atragerea segmentelor tinere și familiarizate cu tehnologiile digitale, care preferă utilizarea monedelor virtuale. „Este o inițiativă menită să răspundă preferințelor noii generații de consumatori digitali”, a declarat Adnan Kazim, vicepreședinte și director comercial al Emirates.

Emiratele Arabe Unite s-au afirmat în ultimii ani ca un centru regional pentru industria cripto, permițând utilizarea monedelor digitale în tranzacții imobiliare, plata taxelor școlare sau a transportului. În Dubai, peste 650 de companii din domeniu își au sediul în zona liberă DMCC, reglementată de Autoritatea pentru Active Virtuale (VARA), înființată în 2022.

Și alte companii aeriene din regiune au făcut pași similari. Air Arabia, listată la bursă în Dubai, a anunțat în luna mai că acceptă stablecoin-ul AE Coin, susținut de dirhamul EAU, pentru rezervările de zboruri.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA