Rușii scoși din sărite de HIMARS! Tacticile de contra-baterie ale armatei ucrainene, foarte eficiente

07 Nov. 2022, 07:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 07:03 // Actual //  bani.md

Performanța militară a Ucrainei în utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA rămâne de neegalat.

Lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, cunoscute și sub numele de HIMARS, s-au dovedit esențiale pentru efortul de război continuu al Ucrainei împotriva Rusiei. Ucraina a folosit rachetele cu a rază de acțiune de până la 70 de kilometri pentru a lovi în mod eficient pozițiile rusești și a pleca înainte ca inamicul să poată riposta.

Rusia nu a reușit să distrugă nici un singur lansator HIMARS de când Ucraina a început să le folosească în iunie, a declarat un oficial al Departamentului Apărării pentru Politico.
Niciun sistem de arme nu a avut un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina ca HIMARS.

Un pachet de asistență de securitate de 1,1 miliarde de dolari anunțat în septembrie a dublat numărul de HIMARS pe câmpul de luptă al Ucrainei, adăugând încă 18 sisteme, precum și muniția asociată.

Incapacitatea Moscovei de a reduce aprovizionarea Ucrainei cu HIMARS este o sursă probabilă de frustrare în rândul rușilor, dar un expert în război terestre a declarat pentru Insider luna trecută că eșecul Rusiei este probabil un rezultat al incompetenței militare și al infrastructurii depășite.

Un expert militar a declarat pentru Insider în iulie că HIMARS este o armă „perfectă” pentru Ucraina, deoarece exploatează planificarea slabă de război a Rusiei. William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice a numit armele „sistemul potrivit la momentul potrivit”.

În ciuda puterii HIMARS, Ucraina are încă nevoie de mai multă artilerie pentru lupta care urmează, a declarat același oficial al apărării pentru Politico. Ucraina trage între 4.000 și 7.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi, comparativ cu cele 20.000 ale Rusiei, a informat publicația.

Ucraina se luptă pentru a elibera regiunile Harkov și Herson, dar cu iarna pe drum, va fi necesară o infrastructură actualizată. Pentagonul a anunțat vineri că va plăti Republicii Cehe pentru modernizarea a 45 de tancuri T-72 din era sovietică.

Actualizările fac parte dintr-un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pe care administrația Biden l-a anunțat săptămâna aceasta, care include și rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK din Kiev, 250 de vehicule blindate și 1.100 de drone Phoenix Ghost.

Tacticile de contra-baterie ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt foarte eficiente, iar artileriștii ucraineni sunt greu de detectat și de distrus, a spus Andrii Baevski un membru al parlamentului așa-zisei Republici Populare Donețk, controlată de Rusia, citat de TASS.

„În timpul conflictului din Donbass, forțele armate ale Ucrainei au schimbat tactica luptei de contrabaterie pentru a lupta cu arme unice, ceea ce complică sarcina de a le distruge pozițiile de tragere”, a spus Baevski.
Potrivit acestuia, această tactică reduce pierderile în rândul artileriştilor armatei ucrainene. Iar distrugerea artileriei rămâne pe linia de contact un obiectivul prioritar.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău