S-a scumpit benzina. Cât costă acum un litru

28 Iul. 2021, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 14:46 // Actual //  MD Bani

Mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari la benzina cu cifra octanică 95. Scumpirea este de circa 20 de bani, un litru ajungând să coste aproape 20,60 lei, transmite IPN.

Fostul deputat Alexandru Slusari a declarat astăzi că în ultimele patru zile se atestă o scăderea ușoară a cotațiilor Plats atât la benzină, cât și la motorină.

„Însă republica oligarhică petrolieră are propriile reguli. Zeci de ani prețurile la combustibil sunt stabilite prin înțelegere între un grup îngust de companii, uneori cu coordonare cu politicieni. Și iată că a fost iar majorat prețul la benzina cu 40 bani. Vina se dă pe metodologia nouă. Ce face ANRE? În loc să intervină, să controleze dacă se respectă metodologia, băieții cu salarii de 80 de mii de lei lunar, desemnați acolo pe criterii politice, vin cu bâlbâială, precum că legislația are carențe. Probabil legea nouă nu este perfectă. Dar voi, cei din ANRE, unde ați fost la etapa elaborării actului respectiv?”, se întreabă Alexandru Slusari.

Potrivit lui, ceea ce se întâmplă acum pe piața petrolieră este următorul acord de cartel între cele mai mari companii, cu participarea ANRE și cu poziția pasivă a Consiliului Concurenței. „Petroliștii arată mușchi întregii țări, profitând de ocazia lipsei îndelungate a Guvernului și a faptului că ANRE demult depinde de ei. În toiul recoltării ei șantajează agricultorii. Îi presează companiile de transport, care sunt după pandemia la pragul falimentului. Își bat joc de cetățeni, schimbând fiecare zi prețuri, chiar dacă au stocuri suficiente pentru 2-3 săptămâni, iar legislația stabilește plafonul maximal de preț la benzina și motorina”, mai spune Alexandru Slusari.

ANRE și Consiliul Concurenții, deocamdată nu au venit cu o reacție referitoare la cele mai recente scumpiri. Totodată, Agenția încă nu a publicat vreo informație despre rezultatul solicitărilor de informații adresate operatorilor după scumpirile de acum circa zece zile.

Pentru astăzi, 28 iulie, deputații PAS au anunțat consultări publice, la care se vor discuta amendamente la Legea privind piața produselor petroliere.

Anterior, expertul Veaceslav Ioniță declara că noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere creează perturbații pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Potrivit lui, este vorba despre un sabotaj economic, care duce la monopolizarea pieței și anulează orice posibilitate de a ajuta agricultorii cu prețuri reduse la produsele petroliere.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală