Scenariul manevrelor militare din Belarus. Arsenalul uriaș transportat de Rusia în țara condusă de dictatorul Lukașenko

10 Feb. 2022, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Feb. 2022, 16:43 // Actual //  bani.md

Pentru următoarele zece zile teritoriul Belarusului va fi scena unor exerciții militare ruso-belaruse de amploare.

Șefii de cel mai înalt nivel ai Armatei Ruse se află în Belarus, în frunte cu șeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov.

În cadrul exercițiilor militare, denumite Union Resolve, militarii vor simula scenarii precum consolidarea frontierei împotriva militanților și a unor amplasamente postconflict.

Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi ‘diferite situri în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina.

La aceste exerciţii, potrivit instituţiei de apărare ruse, participă unităţi şi structuri ale Districtului militar Est al Federaţiei Ruse, care într-un timp foarte scurt au executat o relocare la o distanţă de 10.000 de km, precum şi forţe ale armatei belaruse.

Ministerul Apărării rus menţionează că în cadrul acestor relocări ale efectivelor ruse pe teritoriul belarus au fost evaluate capacităţile infrastructurii de transport din Belarus pentru asigurarea transportării de trupe şi echipamente.

Autorităţile militare ruse au comunicat anterior relocarea în Belarus a unor sisteme antiaeriene S-400 Triumf, divizioane antiaeriene Panţîr-S din Extremul Orient, precum şi a unor avioane de vânătoare Su-35 şi de atac Su-25SM.

Moscova nu a dezvăluit dimensiunea contingentului de trupe pe care l-a trimis în Belarus, dar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care a sosit în Belarus pe 3 februarie, înainte de exerciţiile comune Rusia-Belarus, a susținut că numărul de soldaţi implicaţi este sub limita maximă convenită în 2011, de 13.000 de militari, dar corespondentul BCC spune că la exerciții ar lua parte 30.000 de soldați.

În conformitate cu normele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), așa cum sunt stabilite în Documentul de la Viena, când acest nivel de concentrare armată este depășit, Rusia este obligată să invite observatori OSCE în zonă.

În termeni militari, desfășurarea de forțe creează un front nou în preajma Ucrainei, menit să-i sporească îngrijorările, remarcă Neil Melvin, specialist în studii de securitate al think-tank-ul RUSI din Londra, citat de Reuters.

Mobilizările de trupe rusești din nordul Ucrainei, unde are granița cu Belarus, apropie și mai mult amenințarea de Kiev.

De la granița cu Belarus mai sunt 210 km pe o autostradă până la Kiev, capitala Ucrainei, iar exercițiile comune adaugă încă un front de atac pentru un potențial asalt rusesc asupra Ucrainei.

Acesta se adaugă amenințării din sud, unde Rusia a anexat în martie 2014 Peninsula Crimeea, și celei din est, unde Moscova conduce o veritabilă insurgență împotriva autorității Kievului, mobilizând peste 100.000 de soldați și echipamente militare în apropiere de granița cu Ucraina.

Odată cu desfășurarea de luptători și sisteme de apărare aeriană, Rusia are o acoperire defensivă mult mai eficientă pentru enclava sa din Kaliningrad, iar sistemele electronice de bruiaj din Belarus îngreunează colectarea informațiilor occidentale, spune Melvin.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ