Schemă de corupție în cadrul a 38 de cauze penale: Ce se întâmplă cu terenurile de la Ghidighici

22 Mart. 2021, 15:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2021, 15:40 // Actual //  MD Bani

Mai bine de 20 de percheziții s-au desfășurat în această dimineață, 22 martie, în birourile și la domiciliile a opt bănuiți într-o schemă de corupție cu terenuri din comuna Ghidighici. Potrivit Centrului Național Anticorupție, schema era pusă în aplicare de mai multe persoane publice din cadrul Primăriei Ghidighici, precum și din cadrul altor autorități, transmite IPN.

Schema de corupție este cercetată în cadrul a 38 de cauze penale, conexate într-o procedură. Principalii figuranți sunt suspectați de acte de corupere, manifestate prin legalizarea, contra cost, a unor construcții din raza comunei Ghidighici. Potrivit probelor acumulate, arhitectul-șef ar fi fost persoana care ar fi gestionat această rețea, formată din funcționari din cadrul altor autorități. În schimbul unor remunerări ilicite, acesta ar fi asigurat perfectarea actelor permisive pentru construcția sau recepția finală a unor lucrări, pentru eliberarea și urgentarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construcție, a avizelor necesare, precum și pentru repartizarea unor terenuri sau schimbarea statutului acestora.

Din materialele cauzei rezultă, că arhitectul-șef ar fi pretins bani pentru serviciile sale, susținând că ar avea influență asupra membrilor Comisiei pentru urbanism și dezvoltare rurală și asupra consilierilor locali. În același timp, în procesul de pregătire a pachetelor de documente, ar fi fost implicați diriginți de șantiere, proiectanți, responsabili tehnici, angajați ai oficiului cadastral teritorial Chişinău, dar și agenți economici.

Potrivit CNA, patru persoane au fost escortate pentru audieri, urmând să fie reținute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o anumită perioadă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău