Schimbări semnificative în cererea și oferta de valută pe piața moldovenească

22 Feb. 2025, 13:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:24 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna ianuarie 2025, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a atins 81,1%, în creștere semnificativă față de 70,1% în luna decembrie 2024, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Această evoluție a avut loc în contextul unei scăderi ușoare a ofertei nete de valută din partea persoanelor fizice, cu 1,2 milioane EUR (-0,6%), dar și a unei reduceri mai pronunțate a cererii nete de valută din partea agenților economici, cu 42,7 milioane EUR (-14,1%).

Pentru a echilibra piața valutară, Banca Națională a Moldovei (BNM) a intervenit pe piața interbancară locală prin vânzări de 22,4 milioane EUR.

Pe fondul acestor evoluții, leul moldovenesc s-a apreciat față de euro. În valori medii, cursul a crescut cu 0,3%, ajungând la 19,2957 EUR/MDL în ianuarie, comparativ cu 19,2343 EUR/MDL în decembrie. Conform valorilor înregistrate la finele lunii ianuarie, aprecierea a fost de 0,5%.

Structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice continuă să fie dominată de moneda unică europeană, care a reprezentat 60,7% din total.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală