Scrisoare deschisă către Maia Sandu. Noua lege: dezastruoasă pentru autorii și interpreții. Va genera haos și colaps

29 Iul. 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2022, 09:10 // Actual //  bani.md

Stimată Doamnă Președintă!

Prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți” se adresează către Dvs., în numele a peste 600 de autori, interpreți, producători de fonograme și videograme, cu solicitarea de a nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova data de 28 iulie 2022.

Având în vedere importanța acestei Legi pentru Republica Moldova, iar proiectul propus și promovat de AGEPI este dezastruos pentru sistemul dreptului de autor și a sistemului gestiunii colective, lege care va fi imposibilă de a fi implementată în practică, care va crea haos și colaps, care încalcă drepturile fundamentale ale titularilor de drepturi, care include norme coruptibile și prejudiciază interesele titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe, fapt care nu corespunde interesului public, cu încălcarea normelor constituționale și a Directivelor UE, toate acestea fiind confirmate de:

  1. Raportul de expertiză al Centrul Naţional Anticorupţie, care denotă caracterul coruptibil al proiectului
  2. Opinia Asociației Obștești Centrul de analiză și prevenire a corupției / CAPC
  3. Avizul Direcției juridice a Parlamentul Republicii Moldova
  4. Opinia European Union in the Republic of Moldova cu recomandarea solicitării organizării dezbaterilor publice pentru eliminarea tuturor neconformităților constatate
  5. Avizul expertului internațional World Intellectual Property Organization, dr. Mihály Ficsor
  6. Avizul the International Confederation of Societies of Authors and Composers / CISAC
  7. Avizul the Societies Council for the Administration of Performers Rights / SCAPR
  8. Avizul the Collective Management of Rights „Association of Societies of Intellectual Property Rightholders of Eastern Europe Countries” / ASIPREEC
  9. Avizul Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / CREDIDAM
  10. 538 de semnături ale autorilor, interpreților, producătorilor de fonograme, precum și a altor titulari ai drepturilor de autor și conexe cu privire la respingerea proiectului de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Astfel, atât autoritățile naționale, cât și toate structurile internaționale care au reușit până la ziua de azi să întocmească și să expedieze expertiza pe proiectul noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au constatat că proiectul în cauză este defectuos și urmează a fi revăzut conceptual.

Cu părere de rău, multiplele noastre adresări pentru organizarea consultărilor / dezbaterilor / audierilor publice lărgite pe platforma parlamentară pe marginea proiectului noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au rămas ignorate. Mai mult ca atât, chiar și pentru ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, petrecută la data de 27 iulie 2022, în regim online, la care am solicitat respectuos participarea la ședință, solicitarea de a participa a fost respinsă. Totodată, nu a fost acceptată nici participarea mass-mediei (Rlive.md) la ședința Comisiei. În afara de aceasta, urmare a solicitării expedierii înregistrării audio și/sau video a ședinței Comisiei, a fost dat răspuns că nu există nici înregistrare audio, nici înregistrare video.

Reieșind din toate cele menționate mai sus, prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”,

Solicită respectuos

– A nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova la data de 28 iulie 2022.

Cu respect și în speranța soluționării prezentului demers,

Asociația Națională «COPYRIGHT»

Portalul bani.md a scris anterior despre problemele legii drepturilor de autor.

Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright»  a sesizat președinta Republicii Moldova, Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, dl Kent D. Logsdon și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Janis Mazeiks cu privire la noua lege a drepturilor de autor, care potrivit asociației va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova.

În urma expertizei CISAC – the International Confederation of Societies of Authors and Composers, a criticat dur proiectul legii, din punct de vedere al specificului domeniului dreptului de autor din întreaga lume, menționând că, „din păcate însă, și folosind pretextul Directivei UE din 2014 (2014/26), noul proiect de lege se îndepărtează radical de regimul bine elaborat de mai sus (care era deja în conformitate cu Directiva UE) și deschide calea unui potențial sistem de management colectiv disfuncțional, care încurajează proliferarea OGC-urilor nereprezentative și posibila administrare paralelă a aceleiași categorii de drepturi de către mai mult de un OGC”.

 

 

 

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 16:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 16:53 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În luna iunie 2025, Japonia a importat din nou petrol rusesc, pentru prima dată după o pauză de peste doi ani și jumătate. Potrivit datelor Ministerului nipon de Finanțe, este vorba despre un lot de aproximativ 70.000 de tone de țiței, cu o valoare de circa 3,75 miliarde de yeni, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de dolari.

Livrarea a fost descărcată la rafinăria companiei Taiyo Oil, conform publicației Nikkei, care citează date ale companiei de analiză energetică Kpler.

În total, Japonia a importat în iunie 10,22 milioane de tone de petrol, ceea ce înseamnă că livrările din Rusia reprezintă mai puțin de 1% din totalul importurilor. Grosul provine în continuare din țările din Orientul Mijlociu, care au furnizat 9,58 milioane de tone în aceeași perioadă.

Ultima dată când Japonia a raportat importuri de petrol din Rusia a fost la începutul anului 2023: 82.000 de tone în ianuarie și 37.000 în februarie. După acea perioadă, fluxul comercial a fost întrerupt.

Importurile japoneze de țiței rusesc se aflau deja pe un trend descendent înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În 2019, Japonia importa 9,38 milioane de tone de petrol din Rusia, iar în 2020 volumul a scăzut ușor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA