Se vinde o fabrică legendară peste Prut

08 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
08 Apr. 2024, 08:20 // Bani și Afaceri //  bani.md

Prima  fabrică de seringi de unică folosință din România, Sanevit Arad, a intrat în faliment. Aceasta nu mai produce nimic de un deceniu și este scoasă la licitație publică. Preţul de pornire fiind de 1.685.000 de euro, potrivit ofertelor  publicate pe site-urile de specialitate.

Fabrica are un teren în suprafaţă de 30.245 de metri pătraţi, situat pe o arteră principală din cartierul Grădişte, din oraşul Arad, şi câteva clădiri construite, între care o hală de producţie de peste 14.000 de metri pătraţi, menionează Agerpres.

Licitaţia se va desfășura, miercuri, 10 aprilie, ora 14,00, la sediul lichidatorului judiciar (str. D. Bolintineanu nr. 5 et.1 ap. 3).

Potrivit anunţurilor publicate, cei care doresc să participe se vor prezenta la sediul lichidatorului judiciar până în 9 aprilie, ora 14,00, şi vor depune documentele necesare înscrierii şi dovada achitării garanţiei de participare, care este de 10% din preţul de pornire, fără TVA. În caz de neadjudecare, licitaţia va fi reluată în 17 şi 24 aprilie, menționează sursa citată.

Tribunalul Arad a admis încă din 2021 începerea procedurii falimentului şi dizolvarea fabricii „Sanevit 2003” Arad.

Fabrica arădeană de seringi era unică la mijlocul anilor 1990 şi avea o capacitate anuală de producţie de 160 – 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale. Cu toate acestea, nu a avut o producție mai mare de 30% din capacitate. Din 2013, Sanevit nu a mai produs nimic şi a rămas cu datorii de aproximativ 8,4 milioane de lei.

Ministerul Economiei, acționarul firmei Sanevit, a încercat de mai multe ori să o privatizeze, însă nu au existat investitori interesaţi.

Fabrica de seringi Sanevit 2003 Arad a mai fost scoasă la licitaţie de Ministerul Economiei, în 2015, la preţul de aproximativ 7,4 milioane de euro. Ministerul Economiei a preluat fabrica în iunie 2012, pentru a o salva de la faliment, însă, fără succes.

În ultimii 30 de ani, au fost privatizate mai multe companii de stat. Zeci dintre acestea au intrat în faliment.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de Liderii Blocului Alternativa
Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a lansat un semnal de alarmă în cadrul emisiunii „Teritoria svobodi” de la R Live, sugerând că Republica Moldova ar putea reveni, în această vară, la achiziția de energie electrică de la centrala Cuciurgan, controlată de regimul de la Tiraspol.

Parlicov a explicat că, deși producția de energie regenerabilă este în creștere — în unele zile de vară urmând să depășească 40% din consumul total, grație noilor capacități fotovoltaice — problema rămâne acoperirea vârfurilor de consum din diminețile și serile caniculare, când utilizarea aparatelor de aer condiționat va atinge cote maxime.

„Singura problemă serioasă rămâne seara și, posibil, dimineața — vârfurile de consum. Mai ales în zilele toride, când oamenii vor porni în masă aparatele de aer condiționat”, a declarat Parlicov.

Fostul ministru a criticat lipsa de acțiune în privința deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, care prevedea instalarea a 100 MW de motoare cu ardere internă, menite să acopere aceste vârfuri.

„Din câte știu, nu s-a făcut absolut nimic în această direcție din luna ianuarie până acum. Presupun că se merge pe un scenariu în care ni se va spune în mai sau iunie: ‘Ne pare rău, băieți, dar nu avem de unde’”, a adăugat el.

Parlicov sugerează că lipsa alternativelor concrete riscă să împingă Moldova înapoi către dependența de energia din regiunea transnistreană, ceea ce ar anula o parte din eforturile de diversificare și securizare energetică realizate în ultimii ani.

Centrala de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), controlată de regimul separatist din stânga Nistrului, a fost principalul furnizor istoric de energie pentru Republica Moldova până la sfârșitul anului 2024, însă dependența de această sursă este considerată vulnerabilă din punct de vedere politic și strategic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!