Se vor directori în cadrul ANRE. Câte persoane au depus dosarul de participare la concursul organizat de instituție

22 Feb. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 16:21 // Actual //  MD Bani

18 persoane râvnesc funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Cele 18 dosare au fost depuse la Parlament, iar comisia economie, buget și finanțe a Legislativului urmează să examineze toate dosarele depuse și să stabilească numărul persoanelor admise la concurs, care va avea loc la data de 24 februarie 2022, ora 9.00, scrie Realitatea.md.

Potrivit legii, directorul în Consiliul de Administrație al ANRE trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic şi experiență de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate, dintre care cel puţin trei ani în funcţii de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică. De asemenea persoana care aspiră la funcția de director ANRE nu trebuie să fie supusă unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei, trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă, să cunoască limba română și limba engleză, să nu fie membru al vreunui partid politic la momentul depunerii cererii de participare la concurs și să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Realitatea.md amintește că funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a rămas vacantă după ce Ștefan Creangă și-a depus cererea de demisie din proprie inițiativă la data de 22 noiembrie 2021.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău