Se vor directori în cadrul ANRE. Câte persoane au depus dosarul de participare la concursul organizat de instituție

22 Feb. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 16:21 // Actual //  MD Bani

18 persoane râvnesc funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Cele 18 dosare au fost depuse la Parlament, iar comisia economie, buget și finanțe a Legislativului urmează să examineze toate dosarele depuse și să stabilească numărul persoanelor admise la concurs, care va avea loc la data de 24 februarie 2022, ora 9.00, scrie Realitatea.md.

Potrivit legii, directorul în Consiliul de Administrație al ANRE trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic şi experiență de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate, dintre care cel puţin trei ani în funcţii de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică. De asemenea persoana care aspiră la funcția de director ANRE nu trebuie să fie supusă unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei, trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă, să cunoască limba română și limba engleză, să nu fie membru al vreunui partid politic la momentul depunerii cererii de participare la concurs și să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Realitatea.md amintește că funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a rămas vacantă după ce Ștefan Creangă și-a depus cererea de demisie din proprie inițiativă la data de 22 noiembrie 2021.

Realitatea Live

27 Iul. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se află pe locul 44 în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume, cetățenii având acces la 122 de țări, conform celui mai recent clasament al Henley Passport Index.

Singapore se află pe primul loc în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume în 2024. Cetățenii săi pot vizita acum un record de 195 de țări fără viză, făcându-i cei mai privilegiați călători din lume. Orașul-stat depășește un grup de țări care împărțeau primul loc la începutul anului; Franța, Germania, Italia, Japonia și Spania au coborât toate pe locul doi, fiecare având acces la 192 de țări fără viză.

„Tendința generală în ultimele două decenii a fost către o libertate de călătorie mai mare, cu numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape dublându-se de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners, care a inițiat conceptul indexului de pașapoarte.

Firma de consultanță Henley & Partners folosește date de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica cele 199 de pașapoarte ale lumii. Indexul funcționează de 19 ani și este actualizat trimestrial.

Țările primesc un punct pentru fiecare destinație pe care o pot vizita fără viză. Aceasta se aplică dacă cetățenii pot obține o viză la sosire, un permis de ședere sau o autorizație de călătorie electronică (ETA) la intrarea în țară. Nu se acordă puncte pentru destinațiile unde este necesară o viză sau titularul pașaportului trebuie să obțină o e-viză aprobată de guvern înainte de plecare.

Țările europene Franța, Germania, Italia și Spania domină locul doi, alături de fostul deținător al titlului, Japonia.

Locul trei este aglomerat de un grup de șapte națiuni, fiecare cu acces la 191 de destinații fără o viză prealabilă: Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Coreea de Sud și Suedia. Regatul Unit se menține pe locul patru împreună cu Belgia, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția, în ciuda faptului că scorul său de destinații fără viză a scăzut la 190.

În ceea ce privește țările cu cele mai slabe pașapoarte, Afganistan rămân la coada clasamentului, pierzând accesul la încă o destinație în ultimele șase luni. Cetățenii din țara controlată de talibani au acum acces fără viză doar în 26 de țări – cel mai scăzut scor înregistrat vreodată în indexul Henley.

Cel mai mare declin în ultimul deceniu îl înregistrează Venezuela, care a scăzut cu 17 locuri de la locul 25 la locul 42 în clasament. Țara sud-americană a fost afectată de o criză economică și politică provocată de prăbușirea prețului petrolului combinată cu corupția guvernamentală cronică, spune Henley. Venezuelenii speră că alegerile prezidențiale din 28 iulie le vor putea schimba soarta.

Yemen, Nigeria, Siria și Bangladesh au scăzut și ele în clasament. Între timp, China și Ucraina se numără printre primele 10 țări care au urcat cel mai mult în top în ultimul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău