Seceta devastatoare din regiunea Mării Negre scumpește dramatic floarea-soarelui în Republica Moldova

27 Aug. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Aug. 2024, 09:54 // Actual //  Lupu Eduard

Un nou raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) din august subliniază efectele devastatoare ale secetei din regiunea Mării Negre, care a dus la o reducere globală a producției de floarea-soarelui cu 2,3 milioane de tone, până la 52,5 milioane de tone. Această scădere afectează semnificativ și Uniunea Europeană, unde producția a fost redusă cu 0,8 milioane de tone, ajungând la 10,15 milioane de tone, un nivel aproape identic cu cel din sezonul 2023/2024.

„În mod special, Ucraina și Rusia au înregistrat scăderi considerabile în producția de floarea-soarelui, iar impactul asupra pieței regionale și internaționale este inevitabil. Recolta Ucrainei a fost redusă cu 1 milion de tone, iar Rusia a înregistrat o scădere de 0,5 milioane de tone. În România, recolta de floarea-soarelui a scăzut la 2,41 milioane de tone, față de 3 milioane de tone în sezonul anterior, în mare parte din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate”, susține Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

În Republica Moldova, potrivit lui Rija, efectele acestei crize agricole globale se resimt deja, prețurile la floarea-soarelui crescând atât pe piața internă, cât și în portul Giurgiulești. În nordul țării, prețurile au înregistrat o creștere de 9% comparativ cu începutul lunii august, atingând valori între 7600 și 7800 lei/tonă TVA inclus. În zona portului Giurgiulești, prețul a crescut cu 5-8%, ajungând la 8000 lei/tonă TVA inclus.

„Creșterea prețurilor se datorează atât ofertei reduse de pe piață, cât și competiției crescute pentru stocurile limitate de floarea-soarelui. Această situație ar putea avea consecințe grave asupra procesatorilor de ulei de floarea-soarelui, care se confruntă cu o scădere a profitabilității, în condițiile în care prețurile de vânzare nu acoperă costurile crescute ale materiilor prime”, a mai spus Rija.

Cu toate acestea, incertitudinea legată de evoluția prețurilor și de disponibilitatea stocurilor continuă să pună presiune asupra pieței, iar Republica Moldova, alături de celelalte țări din regiune, va trebui să găsească soluții pentru a face față acestor provocări economice și agricole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Sept. 2024, 17:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2024, 17:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Vlad Musteaţă este fondator şi CEO al North Bucharest Investments din România şi Pro Imobil din Republica Moldova. A fost multiplu campion al Moldovei la rugby, a luat locul III la Campionatul European de Rugby şi este maestru internaţional în sport.

A intrat în lumea afacerilor în 2011, când a fondat propria agenţie imobiliară, Pro Imobil, în Republica Moldova. În 2022 şi-a extins activitatea şi în România, unde a înfiinţat North Bucharest Investments (NBI). Antreprenorul cu experienţă de peste 13 ani în real estate şi-a început activitatea în lumea imobiliară imediat după absolvirea şcolii, când a lucrat ca agent imobiliar la Chişinău. Cu studii în Administrarea şi Managementul Afacerilor şi cunoscător a patru limbi, Vlad Musteaţă şi-a crescut afacerile rapid. În ultimul an, compania sa a încheiat peste 400 de tranzacţii imobiliare în blocuri noi din zona de nord a Capitalei.

„Dezvoltarea abilităţilor de leadership a fost unul dintre obiectivele mele încă din adolescenţă, când doar visam la antreprenoriat. Munca şi dedicarea mea din toţi aceşti ani în care activez în industria real estate au fost fundamentul pentru experienţa şi succesul nostru, atât în extinderea afacerilor în cele două ţări, Moldova şi România, cât şi în buna coordonare a echipelor atât de numeroase. Am propriul angajament de învăţare continuă şi dezvoltare profesională, pentru că doar aşa pot fi obţinute rezultatele setate.”

Cifră de afaceri (2023): 25,95 mil. lei

Vânzări (2023): 5,2 mil. euro

Vânzări (2022): 4 mil. euro

Număr de angajaţi: 94

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău