Șoferii ar putea scăpa de povara achitării taxei de drum la înregistrarea automobilului

13 Iul. 2023, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2023, 15:53 // Actual //  Lupu Eduard

Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor pentru anul în curs. Totodată, sintagma „testarea tehnică obligatorie” din Codul Fiscal va fi înlocuită cu „inspecția tehnică periodică”. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii PAS și votat în prima lectură în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Potrivit proiectului, inspecția tehnică periodică a autovehiculelor este o activitate specializată,  după reguli fixe și la perioade de timp exacte, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit autovehicul. Prin trecerea acestei inspecții există siguranța că vehiculul nu va pune în pericol viața conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic din cauza unor defecțiuni tehnice. Testare tehnică  presupune efectuarea unor teste (probe, încercări) a  vehiculelor noi la etapa de certificare a acestora. Testele au loc în laboratoare specializate, iar vehiculele sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Totodată, la înmatricularea unui vehicul (transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui duplicat al certificatului  de înmatriculare), solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor. Autorii argumentează că Agenția Servicii Publice, conform competențelor, asigură înregistrarea dreptului de proprietate, acțiune ce nu se referă la admiterea în circulație a vehiculelor.

Modificările propuse vin să aducă în concordanță prevederile Codului fiscal cu  prevederile actelor normative din domeniu, cum ar fi Legea privind siguranța traficului rutier, Codul transporturilor rutiere.

De asemenea, proiectul presupune schimbarea, în toate actele normative, a denumirii Registrului de Stat al Transporturilor cu Registrul de stat al vehiculelor.

Inițiativa legislativă va fi supusă votului în lectura a doua.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău