Într-o postare pe Facebook, Air Moldova anunță că trei a obținut trei nave pentru a opera zboruri de pe Aeroportul Chișinău.
„Partenerii și prietenii noștri la datorie pe Aeroportul Internațional Chișinău, pregătiți pentru a opera zborurile companiei Air Moldova”, scrie compania.
Este vorba SkyUp Airlines , ETF Airways, ALK airlines. Prima este o companie turistică din Ucraina cu afaceri în Republica Moldova și România. Cea de a doua este din Croația, iar ALK airlines din Bulgaria.
Air Moldova se confruntă cu dificultăți financiare. Despre acest lucru a confirmat și premierul Dorin Recean.
În ultimele săptămâni AIR Moldova a anulat curse pe bandă rulantă. Deși compania anunță că a închiriat trei aeronave aceasta nu poate opera toate zborurile.
„Air Moldova și-a anulat toate cursele spre Marea Britanie și Germania, în condițiile în care orice navă a companie ar risca să fie sechestrată din cauza datoriilor față de Euro Control. Cele două state au și un acord în acest sens”, spun sursele
Compania ar întâmpină dificultăți la închirierea avioanelor din cauza sancțiunilor. Deși au parteneri în România, aceștia au refuzat să le ofere avioane.
Sursele BANI.MD au spus că Air Moldova ar avea și datorii la salarii. Abia acum au fost remunerați angajații pentru luna noiembrie.
Air Moldova a fost privatizată în toamna anului 2018 cu 50 de milioane de lei, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni și compania românească Blue Air. Ultima se va retrage, însă, la nici-un an de la privatizare în condiții suspecte, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers din Letonia.
Valoarea tranzacției depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintau datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în decurs de trei ani.
În prezent, AirMoldova ar fi controlată de fugarul Ilan Șor prin companii interpuse.