Spînu dezvăluie când va face public secretul despre rezervele de gaz ale Republicii Moldova: Nu ne este frică de Rusia

19 Ian. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Ian. 2023, 10:33 // Actual //  bani.md

Autoritățile Republicii Moldova sunt gata să facă publică informația cu privire la rezervele de gaz pe care la deține țara, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care a precizat că acest lucru se va întâmpla în primăvară când după terminarea sezonului de încălzire.

Într-un interviu pentru nordnews.md, ministrul susține că deocamdată cantitatea de gaz nu este făcută publică din considerente de securitate energetică.

„Nu, nu ne este frică să-i enervăm pe ruși. Să nu uităm că în Ucraina este un război, să nu uităm de deciziile Gazprom de a reduce în continuare livrările de gaze către țara noastră. De îndată ce ieșim din iarnă, absolut toate informațiile despre volumele de gaz achiziționat, unde a fost depozitat și așa mai departe vor fi făcute publice. Repet, toate aceste informații sunt disponibile și nu văd niciun motiv de îngrijorare”, a spus Andrei Spinu.

În noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a decis să secretizeze toate informațiile despre situația din industria energetică. Premierul Natalia Gavrilița a explicat că acest lucru se datorează loviturilor pe care armata rusă le provoacă asupra instalațiilor energetice ucrainene în cadrul unei operațiuni militare speciale.”

Pentru a-și asigura necesitățile de gaz Republica Moldova a contractat un credit de 300 milioane de euro, pe care l-a cheltuit pentru achiziția de metan. Volumul estimativ de metan achiziționat este 300 milioane metri cubi care este depozitat în Ucraina și România. Prețul cu care este vândut companiei Modlovagaz este de 1000 dolari pentru  mia de metri cubi.

Tariful pentru populație este de 29,27 de lei metru cub, însă în funcție de vulnerabilitatea energetică consumatorii achită tarife diferite pe perioada iernii urmare a compensațiilor acordate de guvern.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău