Autoritățile Republicii Moldova sunt gata să facă publică informația cu privire la rezervele de gaz pe care la deține țara, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care a precizat că acest lucru se va întâmpla în primăvară când după terminarea sezonului de încălzire.
Într-un interviu pentru nordnews.md, ministrul susține că deocamdată cantitatea de gaz nu este făcută publică din considerente de securitate energetică.
„Nu, nu ne este frică să-i enervăm pe ruși. Să nu uităm că în Ucraina este un război, să nu uităm de deciziile Gazprom de a reduce în continuare livrările de gaze către țara noastră. De îndată ce ieșim din iarnă, absolut toate informațiile despre volumele de gaz achiziționat, unde a fost depozitat și așa mai departe vor fi făcute publice. Repet, toate aceste informații sunt disponibile și nu văd niciun motiv de îngrijorare”, a spus Andrei Spinu.
În noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a decis să secretizeze toate informațiile despre situația din industria energetică. Premierul Natalia Gavrilița a explicat că acest lucru se datorează loviturilor pe care armata rusă le provoacă asupra instalațiilor energetice ucrainene în cadrul unei operațiuni militare speciale.”
Pentru a-și asigura necesitățile de gaz Republica Moldova a contractat un credit de 300 milioane de euro, pe care l-a cheltuit pentru achiziția de metan. Volumul estimativ de metan achiziționat este 300 milioane metri cubi care este depozitat în Ucraina și România. Prețul cu care este vândut companiei Modlovagaz este de 1000 dolari pentru mia de metri cubi.
Tariful pentru populație este de 29,27 de lei metru cub, însă în funcție de vulnerabilitatea energetică consumatorii achită tarife diferite pe perioada iernii urmare a compensațiilor acordate de guvern.