Starea de urgență în sănătate publică, prelungită. Certificat de vaccinare sau test PCR, necesar la intrarea în țară

14 Ian. 2022, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Ian. 2022, 12:01 // Actual //  MD Bani

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit ieri, 13 ianuarie, în ședință, în contextul constatării prezenței pe teritoriul Republicii Moldova a tulpinii Omicron a coronavirusului de tip nou.

Comisia a decis prelungirea până la 15 martie a stării de urgență în sănătate publică. De asemenea, începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis  doar pasagerilor.

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!