SUA avertizează Turcia că ar putea impune sancțiuni companiilor turcești care ajută Rusia să ocolească restricțiile

19 Aug. 2023, 19:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2023, 19:55 // Actual //  Lupu Eduard

Oficialii americani au avertizat guvernul turc asupra unui „risc real” de a impune restricții companiilor turcești care ajută Rusia să eludeze sancțiunile, relatează The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali occidentali.

Potrivit acestora, Washingtonul este foarte îngrijorat de modul în care Turcia ajută Rusia să eludeze sancțiunile. În special, potrivit oficialilor, electronicele occidentale intră în Rusia prin Turcia, iar porturile turcești continuă să primească nave rusești aflate sub sancțiuni.

„Suntem într-un dialog constant cu guvernul turc pe aceste probleme. Sperăm din suflet că vom putea evita un scenariu în care companii turcești vor fi supuse sancțiunilor”, a spus una dintre sursele publicației.

O preocupare deosebită pentru oficialii americani este flota „fantomă” care operează prin Turcia, care ajută Rusia să furnizeze petrol țărilor asiatice, ocolind în același timp plafonul de preț stabilit de țările G7.

Potrivit WSJ, unul dintre cei mai mari operatori ai flotei „secrete” este compania turcă Beks Ship Management, fondată în urmă cu mai bine de zece ani. În 2021, flota acestei companii era formată din șase nave. De atunci, a început să crească rapid, iar până în august 2023, flota sa avea deja 41 de nave cu o valoare totală de 782 de milioane de dolari. Costul total al flotei companiei a crescut de aproximativ zece ori în doi ani și jumătate.

Purtătorul de cuvânt al Beks Ship Management, Cemil Ersoz, a declarat reporterilor că navele au fost achiziționate prin bănci din Franța, China, Japonia, Taiwan și Australia. El a declarat că finanțarea nu a venit din Rusia.

WSJ notează că Beks Ship Management nu este singura companie din flota rusă „fantomă”. Potrivit publicației, sute de nave din întreaga lume, deținute de firme din Grecia, India, Emiratele Arabe Unite și Turcia, ajută Rusia să eludeze sancțiunile. În același timp, companiile însele evită sancțiunile secundare din cauza faptului că lucrează în afara standardelor obișnuite ale industriei.
După declanșarea unui război pe scară largă în Ucraina, țările occidentale au impus numeroase sancțiuni împotriva Rusiei, acordând o atenție deosebită resurselor energetice rusești. În decembrie 2022, embargoul UE asupra petrolului a intrat în vigoare, interzicând țărilor UE să cumpere petrol rusesc livrat pe mare. În același timp, a fost introdus, printre altele, un plafon de preț, interzicând companiilor de asigurări occidentale să asigure navele care transportă petrol rusesc la un preț mai mare decât plafonul stabilit. Pe fondul tuturor acestor restricții, Rusia a început să formeze o flotă „fantomă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău