SUA planifică pana la sfârșitul lunii mai vaccinarea tuturor adulților

03 Mart. 2021, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Mart. 2021, 12:53 // Actual //  MD Bani

SUA ar putea avea suficiente vaccinuri împotriva coronavirusului pentru fiecare adult până la sfârșitul lunii mai, a spus președintele Joe Biden. Acest lucru se întâmplă cu două luni mai devreme decât a fost preconizat. Deși a existat o scădere considerabilă a numărului de cazuri de la începutul anului, în statele unde restricțiile au fost relaxate cu scopul de pune din nou pe picioare economia, există o probabilitate extrem de mare să fie cuprinse de un alt val. În acest sens, președintele Biden, i-a avertizat pe americană să „rămână vigilenți” pentru că „această luptă este departe de a a fi terminată”, noile variante ale virusului fiind o preocupare majoră.

În SUA s-au înregistrat 28,7 milioane de cazuri de infectare și 516.000 de decese din cauza COVID-19.

Au fost administrate peste 76 de milioane de doze de vaccinare, acoperind 15,3% din populație. Astfel, SUA rămâne pe drumul cel bun în îndeplinirea angajamentului făcut de Biden, de a livra cetățenilor 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în primele sale 100 de zile de funcție.

De asemenea, președintele a mai spus că producătorul de medicamente Merck, care anul acesta și-a întrerupt activitatea, va ajuta acum Johnson & Johnson să producă vaccinul cu o singură administrare.

„Suntem acum pe drumul cel bun pentru a avea o cantitate suficientă de vaccinuri pentru fiecare adult din America până la sfârșitul lunii mai”, a spus el, adăugând că „actuala colaborare este similară cu cea pe care am văzut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!