Suma necesară Ucrainei pentru a obține victoria în fața Rusiei. Cât ar trebui să plătească aliații, fără SUA

16 Mart. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2024, 10:23 // Actual //  bani.md

Occidentul s-a redus la o mică mână de țări care se ceartă între ele. Uneori se pare că sunt gata să lase Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Țările occidentale sunt slabe în primul rând pentru că nu au aliați. Puterile nealiniate din Asia, Africa și Golf nu s-au interesat niciodată de lupta Ucrainei, scrie Financial Times.

Între timp, SUA par să părăsească Occidentul. Acest lucru merge dincolo de planul lui Donald Trump, exprimat de premierul ungar Viktor Orban, de a „nu da niciun ban” Ucrainei dacă va deveni din nou președinte. Chiar dacă Trump pierde și republicanii câștigă doar o singură cameră a Congresului, ei pot continua să blocheze ajutorul pentru Ucraina.

Francezii visează de mult timp ca Europa să își rezolve singură afacerile militare fără intervenția SUA. Acum, acest vis devine realitate și este înspăimântător. Europenii nici măcar nu se pot pune de acord dacă acesta este un război existențial (așa cum cred est-europenii), un război de alegere (așa cum cred occidentalii) sau un război care poate fi ignorat (așa cum crede Olaf Scholz, cancelarul german).

Puterile occidentale au numit deseori războaie existențiale – în Algeria, Vietnam, Afganistan și Irak – doar pentru a le abandona după ce și-au dat seama că, de fapt, erau războaie de alegere. Pacifiștii europeni speră că războiul din Ucraina va rămâne așa, explică Financial Times.

„Puterile occidentale sunt atât de puțin dispuse să înarmeze Ucraina încât o tratează ca pe un program de cheltuieli publice care poate fi abandonat atunci când banii sunt puțini…”, notează ziarul.

Din fericire, Occidentul poate schimba cursul. Rusia are o armată slab antrenată și o economie de mărimea Canadei, scrie FT. Victoria va necesita ca țările occidentale să trimită trupe necombatante, cum ar fi geniști, instructori și ingineri. Țările vor trebui să urmeze exemplul Danemarcei și să ofere Ucrainei toate obuzele pe care le au în stocurile lor. Germania ar putea trimite rachete Taurus. Iar înlocuirea sprijinului american pentru Ucraina ar costa celelalte țări NATO aproximativ 65 de euro pe cetățean pe an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO