Suma necesară Ucrainei pentru a obține victoria în fața Rusiei. Cât ar trebui să plătească aliații, fără SUA

16 Mart. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2024, 10:23 // Actual //  bani.md

Occidentul s-a redus la o mică mână de țări care se ceartă între ele. Uneori se pare că sunt gata să lase Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Țările occidentale sunt slabe în primul rând pentru că nu au aliați. Puterile nealiniate din Asia, Africa și Golf nu s-au interesat niciodată de lupta Ucrainei, scrie Financial Times.

Între timp, SUA par să părăsească Occidentul. Acest lucru merge dincolo de planul lui Donald Trump, exprimat de premierul ungar Viktor Orban, de a „nu da niciun ban” Ucrainei dacă va deveni din nou președinte. Chiar dacă Trump pierde și republicanii câștigă doar o singură cameră a Congresului, ei pot continua să blocheze ajutorul pentru Ucraina.

Francezii visează de mult timp ca Europa să își rezolve singură afacerile militare fără intervenția SUA. Acum, acest vis devine realitate și este înspăimântător. Europenii nici măcar nu se pot pune de acord dacă acesta este un război existențial (așa cum cred est-europenii), un război de alegere (așa cum cred occidentalii) sau un război care poate fi ignorat (așa cum crede Olaf Scholz, cancelarul german).

Puterile occidentale au numit deseori războaie existențiale – în Algeria, Vietnam, Afganistan și Irak – doar pentru a le abandona după ce și-au dat seama că, de fapt, erau războaie de alegere. Pacifiștii europeni speră că războiul din Ucraina va rămâne așa, explică Financial Times.

„Puterile occidentale sunt atât de puțin dispuse să înarmeze Ucraina încât o tratează ca pe un program de cheltuieli publice care poate fi abandonat atunci când banii sunt puțini…”, notează ziarul.

Din fericire, Occidentul poate schimba cursul. Rusia are o armată slab antrenată și o economie de mărimea Canadei, scrie FT. Victoria va necesita ca țările occidentale să trimită trupe necombatante, cum ar fi geniști, instructori și ingineri. Țările vor trebui să urmeze exemplul Danemarcei și să ofere Ucrainei toate obuzele pe care le au în stocurile lor. Germania ar putea trimite rachete Taurus. Iar înlocuirea sprijinului american pentru Ucraina ar costa celelalte țări NATO aproximativ 65 de euro pe cetățean pe an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ