Super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov confiscat în Fiji va fi predat SUA. A fost o risipă financiară

07 Iun. 2022, 15:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 15:50 // Au Bani //  MD Bani

Curtea Supremă din Fiji a decis ca super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, confiscat la cererea SUA în aprilie, să fie predat autorităților americane. Potrivit judecătorilor, întreținerea navei a fost o risipă financiară pentru Fiji.

Suleiman Kerimov este proprietarul super-iahtului Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a sosit în Fiji în 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic.

Predarea iahtului, în baza unei decizii a Curții Supreme din Fiji, face parte din acțiunile la nivel internațional privind sechestrul pus asupra bunurilor oligarhilor care au legături cu Vladimir Putin. Amadea a fost reținut în apele Fiji în aprilie, ca răspuns la o cerere a SUA și a fost confiscat luna trecută în baza unui mandat care fusese emis de o instanță federală din Washington și acceptat de o instanță din Fiji.

FBI a spus că nava de lux de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare între 25 și 30 de milioane de dolari pe an, iar Statele Unite vor plăti pentru întreținerea ei după ce va fi confiscată. Cu toate acestea, guvernul din Fiji a plătit factura, în condițiile în care avocații proprietarului înregistrat al navei, compania Millemarin Investments din Insulele Cayman, au făcut recurs contra reținerii acesteia, iar procesul se judecă în instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a hotărât marți că interesul public cere ca iahtul să fie scos din apele Fiji, deoarece acostarea lui acolo este mult prea costisitoare pentru guvernul din Fiji. Iahtul a navigat în apele Fiji fără permisiune și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea SUA, se mai arată în decizia instanței.

Statele Unite susțin că Amadea aparține oligarhului Suleiman Kerimov, deși avocații Millemarin Investments au negat acest lucru și au spus instanței că proprietarul este alt oligarh rus, Eduard Khudainatov, fost șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat. Luna trecută, un alt iaht de lux deținut de Khudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost reținut de poliția din Italia.

FBI a declarat că s-a încercat evitarea confiscării navei Amadea „aproape imediat” după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Avocatul navei, Feizal Haniff, a refuzat să comenteze hotărârea.

„Decizia recunoaște angajamentul Fiji de a respecta cererile internaționale de asistență reciprocă și obligațiile internaționale ale Fiji”, a declarat procurorul general din Fiji, Christopher Pryde. El a spus că instanța a convenit că „aspectele legate de spălarea banilor și proprietatea” trebuie să fie judecate de o instanță din SUA. „Amadea a fost predat autorităților americane și va părăsi acum Fiji”, a adăugat el.

Ambasada SUA din Suva nu a comentat decizia.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ