Țara care a depășit China la numărul de locuitori. Numai anul trecut s-au născut 22 de milioane de copii

19 Apr. 2023, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 16:48 // Actual //  bani.md

China, cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, pierde supremația în fața unei alte țări.

Este vorba despre India, a cărei populație a depășit-o pe cea a Chinei.

Astfel, potrivit datelor comunicate de ONU și citate de Bloomberg, India a ajuns la 1,4286 miliarde de locuitori, după ce anul trecut s-au născut aproximativ 23 de milioane de copii. China care are 1,4257 miliarde de persoane. Totuși, datele arată că cifrele Chinei nu includ Hong Kong și Macao.

Populația în creștere va impune presiuni asupra guvernului premierului indian Narendra Modi de a crea locuri de muncă pentru milioanele de oameni care intră pe piața muncii, în condițiile în care populația pleacă din zonele agricole, scrie Digi24.ro.

India devine cea mai numeroasă naţiune din lume, una tânără, întrucât jumătate din populație are sub 30 de ani, iar acest lucru înseamnă putere, mai ales când cea mai preţioasă resursă economică este omul. Țara se pregătește să devină economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume în următorii ani.

A treia economie ca mărime a Asiei și a cincea a lumii susține acum aproape o cincime din populația globală. Populația Indiei e de așteptat să crească în continuare și să atingă 1,668 miliarde până în 2050, an când se estimează că populația Chinei se va reduce la aproximativ 1,317 miliarde.

În octombrie 2022, Apple a anunţat că va produce telefoanele iPhone 14 în India, ceea ce a fost interpretat ca un semnal clar că gigantul american de tehnologie se îndepărtează cu producţia de China şi îşi transferă operaţiunile în ţara vecină. Apple asamblează telefoane în India din 2017, dar până acum a fost vorba doar de modele mai vechi. iPhone 14 este cel mai nou model. O astfel de mutare ar putea da un impuls masiv pieţei indiene de smartphone-uri, deja a doua ca mărime din lume după cea chineză, dar arată şi importanţa în creştere a Indiei ca piaţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO