Țara ideală pentru pensionare, datorită costului scăzut al vieții. Care este situația în Republica Moldova

28 Aug. 2023, 08:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 08:10 // Actual //  bani.md

Cea mai bună țară pentru pensionare! Este una dintre cele mai accesibile țări europene unde să trăiești la bătrânețe, datorită costului scăzut al vieții.

Așadar, cea mai bună țară din Europa pentru pensionare este Portugalia, una dintre cele mai accesibile țări europene datorită costului scăzut al vieții, arată un raport citat de CNBC. Portugalia deține un punctaj de pensionare de 7,83, fiind una dintre cele mai accesibile țări europene. În medie, costul vieții, excluzând chiria, este cu aproape 29% mai mic decât în SUA, potrivit SmartAsset.

Cetățenii americani care vor să se pensioneze în această țară trebuie în primul rând să solicite o viză de reședință. Conform Global Citizens Solutions, procesul este relativ simplu și necesită ca solicitanții să prezinte un pașaport valabil, o dovadă de venit, o asigurare de sănătate și o verificare a antecedentelor penale.

Portugalia este recunoscută pentru vinul său. Două dintre cele mai vechi regiuni viticole din Portugalia, regiunea Alto Douro și Insula Pico din Azore, sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Top 10 cele mai bune țări din Europa pentru pensionare

  • Portugalia
  • Spania și Italia (egalitate)
  • Spania și Italia (la egalitate)
  • Grecia
  • Bulgaria
  • Franța
  • Slovenia
  • Croația
  • Malta
  • Irlanda

Spania și Italia, țările care se află pe locul doi au același scos de pensionare, mi exact de 7,31, conform raportului. De asemenea, costul vieții în Spania, excluzând chiria, este cu 34% mai mic decât în SUA, iar țara oferă rezidenților acces la programul său de sănătate publică.

În cazul Spaniei, persoanele care doresc să se pensioneze aici trebuie să ia în calcul o viză de lungă ședere sau o viză de reședință. Spania împreună cu Barcelona a fost numită chiar cea mai fericită destinație de vacanță din Europa din 2023, potrivit Club Med.

Raportul Moving to Spain precizează că Italia are un procent mai mare de persoane în vârstă de 65 de ani și peste decât orice altă țară din Europa. Chiria în Italia este cu aproape 55,3% mai mică decât în SUA, iar costul total al vieții, excluzând chiria, este cu 14,7% mai mic.

Organizația Mondială a Sănătății clasează sistemul de sănătate din Italia ca fiind al doilea cel mai bun din lume. Pentru a beneficia de sistemul de sănătate naționalizat al țării, trebuie să fiți rezident. Italia oferă o abundență de mâncare excelentă și are o istorie vastă. Este casa unor repere emblematice precum Colosseumul, Turnul înclinat din Pisa, Panteonul, Fântâna Trevi și multe altele.

Sistemul de pensii din Republica Moldova funcţionează în baza schemei sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Angajații moldoveni achită de-a lungul vieții contribuții în fondul de pensii, pentru ca la sfârșitul perioadei de cotizare să le fie asigurată pensia de la stat. În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei 60 de ani și șase luni.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

Potrivit datelor statistice oferite de BNS, pentru anul 2021 a constituit 69,1 ani, fiind în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent. În comparație cu nivelul mediu al speranței de viață în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, speranța de viață în Moldova este în descreștere cu 11,3 ani mai puțin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ