Țara ideală pentru pensionare, datorită costului scăzut al vieții. Care este situația în Republica Moldova

28 Aug. 2023, 08:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 08:10 // Actual //  bani.md

Cea mai bună țară pentru pensionare! Este una dintre cele mai accesibile țări europene unde să trăiești la bătrânețe, datorită costului scăzut al vieții.

Așadar, cea mai bună țară din Europa pentru pensionare este Portugalia, una dintre cele mai accesibile țări europene datorită costului scăzut al vieții, arată un raport citat de CNBC. Portugalia deține un punctaj de pensionare de 7,83, fiind una dintre cele mai accesibile țări europene. În medie, costul vieții, excluzând chiria, este cu aproape 29% mai mic decât în SUA, potrivit SmartAsset.

Cetățenii americani care vor să se pensioneze în această țară trebuie în primul rând să solicite o viză de reședință. Conform Global Citizens Solutions, procesul este relativ simplu și necesită ca solicitanții să prezinte un pașaport valabil, o dovadă de venit, o asigurare de sănătate și o verificare a antecedentelor penale.

Portugalia este recunoscută pentru vinul său. Două dintre cele mai vechi regiuni viticole din Portugalia, regiunea Alto Douro și Insula Pico din Azore, sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Top 10 cele mai bune țări din Europa pentru pensionare

  • Portugalia
  • Spania și Italia (egalitate)
  • Spania și Italia (la egalitate)
  • Grecia
  • Bulgaria
  • Franța
  • Slovenia
  • Croația
  • Malta
  • Irlanda

Spania și Italia, țările care se află pe locul doi au același scos de pensionare, mi exact de 7,31, conform raportului. De asemenea, costul vieții în Spania, excluzând chiria, este cu 34% mai mic decât în SUA, iar țara oferă rezidenților acces la programul său de sănătate publică.

În cazul Spaniei, persoanele care doresc să se pensioneze aici trebuie să ia în calcul o viză de lungă ședere sau o viză de reședință. Spania împreună cu Barcelona a fost numită chiar cea mai fericită destinație de vacanță din Europa din 2023, potrivit Club Med.

Raportul Moving to Spain precizează că Italia are un procent mai mare de persoane în vârstă de 65 de ani și peste decât orice altă țară din Europa. Chiria în Italia este cu aproape 55,3% mai mică decât în SUA, iar costul total al vieții, excluzând chiria, este cu 14,7% mai mic.

Organizația Mondială a Sănătății clasează sistemul de sănătate din Italia ca fiind al doilea cel mai bun din lume. Pentru a beneficia de sistemul de sănătate naționalizat al țării, trebuie să fiți rezident. Italia oferă o abundență de mâncare excelentă și are o istorie vastă. Este casa unor repere emblematice precum Colosseumul, Turnul înclinat din Pisa, Panteonul, Fântâna Trevi și multe altele.

Sistemul de pensii din Republica Moldova funcţionează în baza schemei sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Angajații moldoveni achită de-a lungul vieții contribuții în fondul de pensii, pentru ca la sfârșitul perioadei de cotizare să le fie asigurată pensia de la stat. În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei 60 de ani și șase luni.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

Potrivit datelor statistice oferite de BNS, pentru anul 2021 a constituit 69,1 ani, fiind în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent. În comparație cu nivelul mediu al speranței de viață în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, speranța de viață în Moldova este în descreștere cu 11,3 ani mai puțin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău