Tarifele lui Trump bulversează comerțul global! Cum se pregătește UE să răspundă

03 Feb. 2025, 11:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 11:04 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană se pregătește pentru o posibilă confruntare economică cu administrația Trump, în urma deciziilor controversate ale președintelui american de a impune tarife pe bunurile din Mexic, Canada și China. Într-un context tensionat, oficialii europeni au transmis clar că vor răspunde ferm oricăror măsuri arbitrare care afectează economia europeană.

Comisia Europeană a exprimat, duminică, „regretul” față de impunerea de tarife de către Trump și a subliniat că aceste măsuri „creează perturbări economice inutile” și alimentează inflația. Purtătorii de cuvânt ai Comisiei au menționat că „răspunsul UE va fi ferm față de orice tarife arbitrare sau nedrepte”, notează antena3.ro.

Ministrul francez al Industriei, Marc Ferracci, a cerut un răspuns „usturător” din partea Uniunii Europene, subliniind necesitatea unei reacții puternice pentru a proteja interesele economice ale Europei. Ferracci a insistat că negocierile comerciale cu Trump trebuie să se desfășoare într-un cadru de putere și a sugerat contramăsuri care să afecteze sectorul economic american.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat importanța comerțului liber și capacitatea UE de a răspunde ferm oricărei acțiuni a Statelor Unite, iar ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a îndemnat la dialog și la evitarea unui război tarifar care ar dăuna tuturor.

Pe de altă parte, fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt a criticat taxele vamale impuse de SUA, considerându-le un „atac flagrant” împotriva propriilor aliați și un beneficiu pentru miliardarii americani.

În acest context de tensiune comercială, economistul Marchel Alexandrovich a atras atenția asupra riscurilor acțiunilor ostile în comerțul global, evidențiind răspunsul similar al Canadei, care a impus tarife asupra bunurilor americane.

De asemenea, economistul Klaas Knot a avertizat că noile tarife impuse de Trump vor conduce la o creștere a inflației și a dobânzilor în SUA și vor afecta moneda euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 13:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 13:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană face un pas decisiv în direcția renunțării totale la gazele naturale rusești. După ce importurile de gaz prin conducte au fost drastic reduse în urma declanșării războiului din Ucraina, Bruxelles-ul se pregătește acum să rupă și ultimele contracte pe termen lung privind gazul natural lichefiat (GNL), fără a plăti penalități Rusiei.

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană analizează în prezent toate opțiunile juridice care ar permite statelor membre și companiilor energetice să iasă din contractele încheiate cu furnizorii ruși, invocând forța majoră. Obiectivul este clar: să nu mai plătească niciun euro Moscovei, chiar și cu riscul unor procese comerciale.

„Dacă ideea este să nu mai finanțăm Rusia, atunci plata de compensații ar contrazice complet acest scop”, a declarat unul dintre oficialii europeni citați de publicație. Totuși, avocații UE se confruntă cu o provocare majoră: contractele sunt confidențiale și diferă semnificativ de la caz la caz, ceea ce complică aplicarea unei soluții uniforme.

Comisia pregătește o foaie de parcurs pentru eliminarea completă a combustibililor fosili ruși până în 2027, plan a cărui publicare a fost deja amânată de două ori. Conform Bloomberg, noua dată de prezentare oficială este 6 mai. Pe lângă instrumentele juridice, se iau în calcul măsuri comerciale precum introducerea de cote sau taxe vamale.

Între februarie 2024 și februarie 2025, UE a plătit 21,9 miliarde de euro Rusiei pentru gaze și petrol, potrivit estimărilor realizate de Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat. În timp ce importurile de gaze prin „Gazprom” s-au redus la o treime față de nivelul dinainte de război, livrările de GNL (în special de la compania rusă Novatek) au crescut cu 60%.

În prezent, 18,8% din gazul importat de UE provine din Rusia – 11,4% prin conducte și 7,4% sub formă lichefiată. În 2021, înainte de război, ponderea era de 40%. Principalele puncte de intrare pentru GNL rusesc sunt porturile din Franța, Spania și Belgia, iar printre companiile europene cu contracte în vigoare se numără giganți precum Shell și Naturgy.

În paralel, Bruxelles-ul analizează posibilitatea intensificării cooperării energetice cu SUA, în contextul noilor presiuni comerciale impuse de administrația Trump. Unii oficiali europeni consideră oportună majorarea importurilor de GNL american, însă lideri din industrie, precum CEO-ul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, avertizează că dependența excesivă de gazul american ar putea fi o capcană. Există chiar și voci care cer reevaluarea strategică a importurilor de gaz rusesc, pentru a echilibra piața.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU