Telefonul fix dispare – nu-i mai atrage pe moldoveni! Mobilmania face ravagii în rândul populației

04 Ian. 2024, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Ian. 2024, 11:03 // Actual //  bani.md

În trimestrul III al anului 2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă a utilizatorilor de telefonie mobilă și servicii de Internet fix în Republica Moldova, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 4,2%, ajungând la aproximativ 5,3 milioane de utilizatori, reflectând o creștere de 0,5% a numărului de cartele SIM active față de trimestrul III al anului 2022, totalizând 4,2 milioane de utilizatori/cartele SIM.

În ceea ce privește piața serviciilor de telefonie fixă, aceasta a continuat trendul descendent, cu o scădere de 13,6% în venitul cu amănuntul față de trimestrul III 2022, atingând 41,8 milioane de lei. Numărul de abonați la telefonie fixă a înregistrat o scădere de 5,3%, ajungând la 916,6 mii abonați.

În contrast, serviciile de Internet fix au înregistrat o creștere semnificativă, cu un număr de abonați de 825,2 mii în trimestrul III 2023, reflectând o creștere de 4,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Rata de penetrare la nivel național a serviciilor de acces la Internet fix a crescut la 32,8% la 100 de locuitori și la 71,5% la 100 de gospodării.

Din totalul abonaților la Internet fix, 90,6% utilizează rețeaua FTTx, 8,3% xDSL, 0,7% cablu coaxial (DOCSIS), și 0,4% alte tehnologii. Creșterea semnificativă a utilizatorilor de telefonie mobilă și Internet fix indică o tendință continuă de adoptare și dependență de serviciile de comunicații electronice în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală