The New York Times: Trump își plătește avocații din donațiile de campanie primite de la americani

28 Iun. 2023, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2023, 06:52 // Actual //  bani.md

Fostul președinte republican american Donald Trump a schimbat regulile de distribuire a donațiilor, ceea ce i-a permis să redirecționeze o mare parte din contribuții pentru a-și plăti cheltuielile judiciare.

Fostul președinte al SUA și actualul candidat la președinție Donald Trump a găsit o modalitate de a-și plăti taxele juridice tot mai mari. Potrivit The New York Times, o schimbare neobservată anterior a regulilor de strângere de fonduri online i-a permis să deturneze o parte semnificativă din donațiile de campanie pentru a-și plăti taxele de judecată de milioane.

La începutul campaniei sale în noiembrie, 99% din banii strânși online au mers în campania sa și doar 1% către comitetul de strângere de fonduri al lui Trump, Salvați America, dar în februarie sau martie, conform datelor arhivate online, el a ajustat această proporție. Acum, ponderea pentru campania sa a scăzut la 90% din donații, iar 10% sunt destinate fondului Salvați America. Pe baza cifrelor publicate, cel puțin 1,5 milioane de dolari au fost probabil deturnați către Salvați America. Acest lucru i-a permis lui Trump să plătească cheltuielile de judecată nu din buzunarul propriu, ci din donațiile americanilor.

Donald Trump se pregătește să se apere în cel puțin două dosare penale. Onorariile lui juridice pot ajunge la milioane de dolari.

În SUA, așa-numitele PAC, comitete de acțiune politică, sunt folosite de toate partidele și actorii politici pentru a colecta donații pentru cauza lor.

Competențele acestor comitete nu sunt reglementate clar, dar se stipulează că comisiile electorale nu pot plăti direct pentru ceva care avantajează personal candidatul.
Timp de mai bine de un an, înainte ca Trump să devină candidat pentru Casa Albă în 2024, Salvați America a plătit facturi legate de diverse investigații asupra fostului președinte și a aliaților săi. În februarie 2022, PAC a anunțat că are 122 de milioane de dolari în cuferele sale. Peste 16 milioane de dolari din aceste fonduri au fost destinate plății facturilor legale.

Trump se laudă, într-o conversaţie înregistrată în iulie 2021, că deţine documente confidenţiale ale Pentagonului
Fostul preşedinte american, care candidează la fotoliul de la Casa Albă în alegerile legislative din 2024, este inculpat de justiţia americană cu privire la modul neglijent în care a gestionat documente confidenţiale după ce a plecat de la Washington, în ianuarie 2021.

Republicanul, în vârstă de 76 de ani, este acuzat de faptul că a pus securitatea Statelor Unite în pericol prin faptul că a păstrat documente confidenţiale în reşedinţa sa de lux din Mar-a-Lago, în Florida.

La începutul lui iunie, fostul şed de stat a pledat ”nevinovat” de aceste acuzaţii.

Însă, o înregistrare din iulie 2021 – obţinută de CNN – riscă să pună în discuţie versiunea lui Donald Trump. În această înregistrare audio – de zece minute -, publicată luni, fostul locatar al Csei Albe se laudă că a păstrat documente confidenţiale.

”Acestea sunt documentele”, spune Donald Trump, referindu-se la ceva despre care spune că este ”foarte confidenţial”.

”Am o grămadă mare de documente (…), priviţi”, spune el, precizând că această convorbire a avut loc ”off the record” (”neoficial”, ”în privat”) şi că nu poate fi restranscrisă sau difuzată.

CNN precizează că această înregistrare provine dintr-un interviu pe care Donald Trump l-a acordat unor persoane care lucrau la memoriile lui Mark Meadows, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte american.
În cazul în care este găsit vinovat, Donald Trump riscă mai mulţi ani de închisoare. Documentul audio riscă să-i perturbe campania electorală miliardarului republican.

El domină în sondaje, însă mai mulţi membri ai Partidului său Republican au început să se distanţeze de el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO