The New York Times: Trump își plătește avocații din donațiile de campanie primite de la americani

28 Iun. 2023, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2023, 06:52 // Actual //  bani.md

Fostul președinte republican american Donald Trump a schimbat regulile de distribuire a donațiilor, ceea ce i-a permis să redirecționeze o mare parte din contribuții pentru a-și plăti cheltuielile judiciare.

Fostul președinte al SUA și actualul candidat la președinție Donald Trump a găsit o modalitate de a-și plăti taxele juridice tot mai mari. Potrivit The New York Times, o schimbare neobservată anterior a regulilor de strângere de fonduri online i-a permis să deturneze o parte semnificativă din donațiile de campanie pentru a-și plăti taxele de judecată de milioane.

La începutul campaniei sale în noiembrie, 99% din banii strânși online au mers în campania sa și doar 1% către comitetul de strângere de fonduri al lui Trump, Salvați America, dar în februarie sau martie, conform datelor arhivate online, el a ajustat această proporție. Acum, ponderea pentru campania sa a scăzut la 90% din donații, iar 10% sunt destinate fondului Salvați America. Pe baza cifrelor publicate, cel puțin 1,5 milioane de dolari au fost probabil deturnați către Salvați America. Acest lucru i-a permis lui Trump să plătească cheltuielile de judecată nu din buzunarul propriu, ci din donațiile americanilor.

Donald Trump se pregătește să se apere în cel puțin două dosare penale. Onorariile lui juridice pot ajunge la milioane de dolari.

În SUA, așa-numitele PAC, comitete de acțiune politică, sunt folosite de toate partidele și actorii politici pentru a colecta donații pentru cauza lor.

Competențele acestor comitete nu sunt reglementate clar, dar se stipulează că comisiile electorale nu pot plăti direct pentru ceva care avantajează personal candidatul.
Timp de mai bine de un an, înainte ca Trump să devină candidat pentru Casa Albă în 2024, Salvați America a plătit facturi legate de diverse investigații asupra fostului președinte și a aliaților săi. În februarie 2022, PAC a anunțat că are 122 de milioane de dolari în cuferele sale. Peste 16 milioane de dolari din aceste fonduri au fost destinate plății facturilor legale.

Trump se laudă, într-o conversaţie înregistrată în iulie 2021, că deţine documente confidenţiale ale Pentagonului
Fostul preşedinte american, care candidează la fotoliul de la Casa Albă în alegerile legislative din 2024, este inculpat de justiţia americană cu privire la modul neglijent în care a gestionat documente confidenţiale după ce a plecat de la Washington, în ianuarie 2021.

Republicanul, în vârstă de 76 de ani, este acuzat de faptul că a pus securitatea Statelor Unite în pericol prin faptul că a păstrat documente confidenţiale în reşedinţa sa de lux din Mar-a-Lago, în Florida.

La începutul lui iunie, fostul şed de stat a pledat ”nevinovat” de aceste acuzaţii.

Însă, o înregistrare din iulie 2021 – obţinută de CNN – riscă să pună în discuţie versiunea lui Donald Trump. În această înregistrare audio – de zece minute -, publicată luni, fostul locatar al Csei Albe se laudă că a păstrat documente confidenţiale.

”Acestea sunt documentele”, spune Donald Trump, referindu-se la ceva despre care spune că este ”foarte confidenţial”.

”Am o grămadă mare de documente (…), priviţi”, spune el, precizând că această convorbire a avut loc ”off the record” (”neoficial”, ”în privat”) şi că nu poate fi restranscrisă sau difuzată.

CNN precizează că această înregistrare provine dintr-un interviu pe care Donald Trump l-a acordat unor persoane care lucrau la memoriile lui Mark Meadows, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte american.
În cazul în care este găsit vinovat, Donald Trump riscă mai mulţi ani de închisoare. Documentul audio riscă să-i perturbe campania electorală miliardarului republican.

El domină în sondaje, însă mai mulţi membri ai Partidului său Republican au început să se distanţeze de el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău