The Telegraph: Transformarea Rusiei într-o subsidiară a Chinei este acum completă

18 Iun. 2023, 04:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2023, 04:43 // Actual //  bani.md

Invazia Rusiei în Ucraina a eșuat spectaculos în obiectivul său de a cuceri Kievul în câteva zile. Armata sa pierde oameni într-un ritm catastrofal de-a lungul unei linii de front care se întinde pe sute de kilometri.

Și-a pierdut piața de petrol și gaze din Europa. S-ar putea spune că lucrurile nu s-ar putea înrăutăți cu mult pentru Rusia, dar e loc și de mai rău, scrie The Telegraph.

Odată cu confiscarea activelor străine săptămâna aceasta și cu majorări severe ale taxelor asupra afacerilor străine care rămân, Rusia va fi acum un stat paria – închis oricărei investiții străine.

Economia Rusiei s-ar putea să nu-și revină niciodată din acest război, cel puțin până când va avea loc o schimbare semnificativă de regim. Până atunci, pare condamnată să fie un stat sărac, corupt, singurul mijloc de supraviețuire este să devină o bază minieră pentru China.

Este o soartă tristă și departe de speranțele momentului când comunismul s-a prăbușit acum două decenii.

Contraofensiva ucraineană domină, pe bună dreptate, titlurile.

Rămâne de văzut pe parcursul verii cât teren pot recuceri forțele lui Volodimir Zelenski și dacă trupele epuizate ale Rusiei își pot menține liniile sau se vor prăbuși în fața unui asalt susținut.

Război economic în derulare

Și totuși, mult în spatele primelor linii, există și un război economic în derulare. Și Putin va fi înfrânt în acest război, indiferent de ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Am aflat recent că Kremlinul a semnat un ordin secret care le va permite oficialilor să sechestreze activele companiilor occidentale „obraznice” la prețuri reduse și ia în considerare și naționalizarea completă a unora dintre ele.

Celelalte companii europene și americane care au rămas în Rusia după război – precum producătorul de tutun Philip Morris, Unilever sau producătorul de bere Heineken – ar putea suferi în curând un șoc imens.

Activele lor pot fi vulnerabile la a fi preluate sub controlul statului sau împărțite între același grup de prieteni care au fost întotdeauna principalii beneficiari ai statului gangster al lui Putin.

În acest scenariu, fabricile, depozitele și rețelele de distribuție ar fi toate complet pierdute. Și, de parcă nu ar fi suficient de rău, acele afaceri care scapă de expropriere se confruntă cu creșteri potențial uriașe de taxe, deoarece guvernul începe și el să planifice un raid în sectorul corporativ.

Nu a existat niciodată un moment mai rău pentru a încerca să faci afaceri cu Rusia.
În disperarea sa, Kremlinul poate crede că acesta este lucrul inteligent de făcut. Poate fi singura opțiune care i-a mai rămas pentru a finanța un război din ce în ce mai scump.
Dar există două probleme pe termen lung.

Primul este că face țara paria pentru orice companie străină. Exproprierea a fost încercată doar de cele mai disperate regimuri și are de obicei consecințe catastrofale.

Președintele Mugabe a expropriat terenuri agricole și mine din Zimbabwe și a distrus puținul rămas din ceea ce a fost odată una dintre cele mai prospere economii din Africa.
În anii 1930, Mexicul era un producător de frunte de petrol, dar după ce activele importante ale companiilor petroliere au fost confiscate, a fost scos de pe piețele globale, exporturile s-au înjumătățit, iar Germania nazistă a ajuns să fie singurul său client major.

Povestea se desfășoară întotdeauna în același mod și întotdeauna țara care confiscă proprietatea privată este cea care iese mai rău.

Și mai rău, Rusia va pierde puținul acces pe care îl mai are la restul economiei globale.
Despărțită de restul lumii și lipsită de investiții străine, nu va putea mobiliza nici banii, nici expertiza de care va avea nevoie pentru a se reconstrui chiar și după încheierea războiului.

Este un sfârșit regretabil pentru o țară care odată promitea atât de multe.

Cu doar două decenii în urmă, Rusia făcea parte din BRIC –format din Brazilia, Rusia, India și China – despre care managerii de fonduri și bancherii de investiții erau convinși că vor domina prima jumătate a secolului XXI.

Performanța celorlalte trei țări poate să fi fost mixtă, ca să fie îngăduitori, dar toate au crescut și s-au dezvoltat, iar China și India, indiferent de defectele lor, sunt ambele mult mai bogate decât erau acum douăzeci de ani.
Prin contrast, Rusia lui Putin a fost un eșec lamentabil. În realitate, nu va fi mare diferență care este rezultatul războiului.

Chiar dacă există o înțelegere negociată cu Ucraina, Rusia nu mai are nicio speranță de a reveni la normal în viitorul apropiat. Odată ce activele sunt luate fără compensație, nimeni nu va dori vreodată să investească în țară în curând.

De asemenea, există puține șanse ca Rusia să dea companii proprii semnificative, în afara sectoarelor energetice și minerale.

Există o singură soartă care o așteaptă.
Rusia va deveni o exploatare pentru economia chineză și, deoarece Beijingul va fi singurul cumpărător al materiilor sale prime, nici măcar nu va obține un preț foarte bun.
Va fi săracă, haotică și subdezvoltată – gândiți-vă la Argentina, dar cu o echipă de fotbal slaba și multă zăpadă. Este un rezultat crud, dar exact la ceea ce Putin și-a condamnat acum țara.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2025, 10:37 // Actual //  bani.md

Prima ediție a evenimentului #YouthEconomy powered by iute Moldova s-a desfășurat recent, în cadrul Student HUB de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM). Evenimentul, organizat de iute Moldova în parteneriat cu ASEM și Junior Achievement Moldova, a reunit 25 de elevi din anul II, specializările Contabilitate, Marketing, Finanțe și Bănci, de la Colegiul Național de Comerț al ASEM.

 

Această inițiativă educațională face parte din rețeaua de evenimente dedicate campaniei naționale de educație financiară Generația Inteligenței Financiare, susținută de iute Moldova. Scopul programului a fost de a oferi tinerilor cunoștințe esențiale despre gestionarea finanțelor, dezvoltarea unei afaceri și adaptarea la provocările economice actuale.

Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova, a subliniat angajamentul companiei în sprijinirea educației financiare:

„Ne dorim să echipăm tinerii cu instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor financiar solid și sustenabil. Prin inovație și digitalizare, oferim nu doar cunoștințe, ci și inspirație pentru viitoarele generații de antreprenori.”

Participanții au beneficiat de sesiuni interactive susținute de experți în domeniu, explorând teme esențiale precum strategii financiare, educație antreprenorială, importanța comunicării în afaceri și crearea de rețele profesionale. Printre speakerii invitați s-au numărat: Dana Ciobanu – actriță și femeie de afaceri, Eugenia Bogos – Chief Risk Officer, iute Moldova, Iana Chiaburu – consultantă financiară și antreprenoare, Daniela Caisîn – fondatoarea primei afaceri din Moldova cu fructe liofilizate.

Alexandru Stratan, Rectorul ASEM, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM, a evidențiat rolul educației practice:

„Susținem inițiativele care conectează elevii și studenții noștri cu mediul de afaceri și le oferă cunoștințe aplicabile în viitoarele lor cariere. #YouthEconomy este un exemplu excelent de colaborare între educație și industrie.”

În cadrul evenimentului, tinerii au avut parte de o sesiune inspirațională de mentorat, unde au învățat direct de la profesioniști despre provocările și oportunitățile antreprenoriale din Republica Moldova. La final, aceștia au primit certificate de participare și au fost încurajați să împărtășească mai departe cunoștințele acumulate cu colegii lor.

Laurenția Filipschi, Director Executiv Junior Achievement Moldova, a remarcat impactul pozitiv al evenimentului: „Experiențele practice oferite de #YouthEconomy îi ajută pe tineri să își dezvolte gândirea antreprenorială și să învețe de la profesioniști consacrați. Aceste oportunități sunt esențiale pentru succesul lor viitor.”

Prima ediție a #YouthEconomy powered by iute Moldova marchează un pas important în educația financiară și antreprenorială a tinerilor din Republica Moldova. Prin acest program, organizatorii își propun să creeze o punte reală între educație și mediul de afaceri, contribuind astfel la formarea unei noi generații de profesioniști și antreprenori.

Despre iute Moldova: Compania iute Moldova este parte a iute Group, companie Fintech Estoniană, prezentă în patru țări europene: Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria. iute Moldova, cea mai rapidă instituție de creditare nebancară din Republica Moldova, este prima companie de microfinanțare ce pune la dispoziția clienților o rețea de bancomate cardless, precum și posibilitatea de asigurare a creditelor în caz de accident. Strategia reputațională și de suport clienți iute Moldova a fost și rămâne a fi concentrată pe digitalizarea tuturor serviciilor oferite, cea mai rapidă metodă de creditare în condiții personalizate fiind aplicația mobilă

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ