The Telegraph: Transformarea Rusiei într-o subsidiară a Chinei este acum completă

18 Iun. 2023, 04:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2023, 04:43 // Actual //  bani.md

Invazia Rusiei în Ucraina a eșuat spectaculos în obiectivul său de a cuceri Kievul în câteva zile. Armata sa pierde oameni într-un ritm catastrofal de-a lungul unei linii de front care se întinde pe sute de kilometri.

Și-a pierdut piața de petrol și gaze din Europa. S-ar putea spune că lucrurile nu s-ar putea înrăutăți cu mult pentru Rusia, dar e loc și de mai rău, scrie The Telegraph.

Odată cu confiscarea activelor străine săptămâna aceasta și cu majorări severe ale taxelor asupra afacerilor străine care rămân, Rusia va fi acum un stat paria – închis oricărei investiții străine.

Economia Rusiei s-ar putea să nu-și revină niciodată din acest război, cel puțin până când va avea loc o schimbare semnificativă de regim. Până atunci, pare condamnată să fie un stat sărac, corupt, singurul mijloc de supraviețuire este să devină o bază minieră pentru China.

Este o soartă tristă și departe de speranțele momentului când comunismul s-a prăbușit acum două decenii.

Contraofensiva ucraineană domină, pe bună dreptate, titlurile.

Rămâne de văzut pe parcursul verii cât teren pot recuceri forțele lui Volodimir Zelenski și dacă trupele epuizate ale Rusiei își pot menține liniile sau se vor prăbuși în fața unui asalt susținut.

Război economic în derulare

Și totuși, mult în spatele primelor linii, există și un război economic în derulare. Și Putin va fi înfrânt în acest război, indiferent de ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Am aflat recent că Kremlinul a semnat un ordin secret care le va permite oficialilor să sechestreze activele companiilor occidentale „obraznice” la prețuri reduse și ia în considerare și naționalizarea completă a unora dintre ele.

Celelalte companii europene și americane care au rămas în Rusia după război – precum producătorul de tutun Philip Morris, Unilever sau producătorul de bere Heineken – ar putea suferi în curând un șoc imens.

Activele lor pot fi vulnerabile la a fi preluate sub controlul statului sau împărțite între același grup de prieteni care au fost întotdeauna principalii beneficiari ai statului gangster al lui Putin.

În acest scenariu, fabricile, depozitele și rețelele de distribuție ar fi toate complet pierdute. Și, de parcă nu ar fi suficient de rău, acele afaceri care scapă de expropriere se confruntă cu creșteri potențial uriașe de taxe, deoarece guvernul începe și el să planifice un raid în sectorul corporativ.

Nu a existat niciodată un moment mai rău pentru a încerca să faci afaceri cu Rusia.
În disperarea sa, Kremlinul poate crede că acesta este lucrul inteligent de făcut. Poate fi singura opțiune care i-a mai rămas pentru a finanța un război din ce în ce mai scump.
Dar există două probleme pe termen lung.

Primul este că face țara paria pentru orice companie străină. Exproprierea a fost încercată doar de cele mai disperate regimuri și are de obicei consecințe catastrofale.

Președintele Mugabe a expropriat terenuri agricole și mine din Zimbabwe și a distrus puținul rămas din ceea ce a fost odată una dintre cele mai prospere economii din Africa.
În anii 1930, Mexicul era un producător de frunte de petrol, dar după ce activele importante ale companiilor petroliere au fost confiscate, a fost scos de pe piețele globale, exporturile s-au înjumătățit, iar Germania nazistă a ajuns să fie singurul său client major.

Povestea se desfășoară întotdeauna în același mod și întotdeauna țara care confiscă proprietatea privată este cea care iese mai rău.

Și mai rău, Rusia va pierde puținul acces pe care îl mai are la restul economiei globale.
Despărțită de restul lumii și lipsită de investiții străine, nu va putea mobiliza nici banii, nici expertiza de care va avea nevoie pentru a se reconstrui chiar și după încheierea războiului.

Este un sfârșit regretabil pentru o țară care odată promitea atât de multe.

Cu doar două decenii în urmă, Rusia făcea parte din BRIC –format din Brazilia, Rusia, India și China – despre care managerii de fonduri și bancherii de investiții erau convinși că vor domina prima jumătate a secolului XXI.

Performanța celorlalte trei țări poate să fi fost mixtă, ca să fie îngăduitori, dar toate au crescut și s-au dezvoltat, iar China și India, indiferent de defectele lor, sunt ambele mult mai bogate decât erau acum douăzeci de ani.
Prin contrast, Rusia lui Putin a fost un eșec lamentabil. În realitate, nu va fi mare diferență care este rezultatul războiului.

Chiar dacă există o înțelegere negociată cu Ucraina, Rusia nu mai are nicio speranță de a reveni la normal în viitorul apropiat. Odată ce activele sunt luate fără compensație, nimeni nu va dori vreodată să investească în țară în curând.

De asemenea, există puține șanse ca Rusia să dea companii proprii semnificative, în afara sectoarelor energetice și minerale.

Există o singură soartă care o așteaptă.
Rusia va deveni o exploatare pentru economia chineză și, deoarece Beijingul va fi singurul cumpărător al materiilor sale prime, nici măcar nu va obține un preț foarte bun.
Va fi săracă, haotică și subdezvoltată – gândiți-vă la Argentina, dar cu o echipă de fotbal slaba și multă zăpadă. Este un rezultat crud, dar exact la ceea ce Putin și-a condamnat acum țara.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 19:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 19:02 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) s-a autosesizat în urma unui experiment jurnalistic realizat de activistul civic Alexandr Ciolac, care a demonstrat că mai multe benzinării din Republica Moldova livrează mai puțin carburant decât indică pompa. Folosind un microbuz echipat cu un rezervor de testare de 10 litri, testul a fost efectuat la stații PECO din Chișinău și Călărași, relevând abateri semnificative de la toleranțele legale.

În urma reportajului publicat, ISSPNPC a efectuat controale inopinate la toate stațiile menționate, constatând abateri în minus față de toleranțele metrologice admise. În cazul unei stații situate în afara orașului, autoritățile au confirmat manipularea intenționată a marcajelor metrologice, ceea ce a dus la înșelarea consumatorilor.

Ca măsură, Inspectoratul a dispus sigilarea distribuitoarelor de carburant până la remedierea tuturor încălcărilor și a inițiat proceduri contravenționale pentru încălcarea legislației în domeniul metrologiei.

Printre stațiile vizate în experiment s-au numărat Rompetrol, Petrom, Bemol, Lukoil și TopOil. La două stații Lukoil din Chișinău, au fost depistate diferențe de 160 ml și 90 ml la 10 litri de motorină, de aproape trei ori peste marja legală admisă de 50 ml. La TopOil Călărași, lipsa a fost de 280 grame. Totuși, stațiile Rompetrol și Petrom au livrat un volum ușor peste cel standard.

„Am vrut să vedem cine ne fură discret la pompă. Din păcate, testul arată că fenomenul nu e izolat, iar consumatorii plătesc pentru carburant pe care nu-l primesc”, a declarat Alexandr Ciolac.

ISSPNPC îndeamnă consumatorii să sesizeze neregulile și subliniază că orice cumpărător are dreptul să solicite verificarea imediată a coloanei de distribuție în caz de suspiciuni. Dacă se confirmă o livrare în minus, operatorul este obligat să restituie paguba și să suspende utilizarea instalației defecte.

Inspectoratul reamintește că, în conformitate cu legea, rezultatele individuale ale controalelor nu pot fi făcute publice până la finalizarea proceselor-verbale, iar orice persoană acuzată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO