Toate școlile și universitățile din țară trec la învățământ cu prezență fizică. CNESP a adoptat noi decizii

01 Mart. 2022, 19:14
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
01 Mart. 2022, 19:14 // Slider //  MD Bani

În contextul în care numărul infecțiilor cu COVID-19, a scăzut cu 35%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar mortalitatea s-a redus cu 36%, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au ajustat măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică provocată de COVID-19. Noua decizie intră în vigoare începând de astăzi, 1 martie.

Mai exact, toate instituțiile de învățământ general, de învățământ profesional tehnic și superior din țară vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică și cu respectarea măsurilor de siguranță. În același timp, unitățile de alimentație publică din localitățile unde se atestă cod portocaliu vor activa la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID la intrare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform noii decizii, antrenamentele de grup, cu excepția celor cu participarea sportivilor de performanță, vor fi permise pe întreg teritoriul țării, indiferent de codul de alertă. La fel, evenimentele sportive vor putea fi organizate la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID doar în localitățile unde se atestă cod verde, galben și portocaliu. În cazul regiunilor unde se înregistrează cod roșu, astfel de evenimente se vor desfășura cu participarea spectatorilor, până la 50 la sută din capacitatea maximă în spațiul interior sau la capacitate maximă în spațiile exterioare și cu obligația prezentării certificatului COVID.

În cazul activităților care urmează să fie organizate în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, acestea se vor desfășura la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca spectatorii să prezinte certificatul COVID.

O altă măsură decisă de CNESP ține de reducerea perioadei de autoizolare de la 14 zile până la zece zile, precum și a termenului pentru revenirea la orele de studii cu prezență fizică de la șapte zile până la cinci zile.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul refugiaților din Ucraina, potrivit noii hotărâri, autoritățile responsabile de crearea centrelor de plasament pentru refugiați și a centrelor provizorii de gestionare a unor afluxuri de străini vor întreprinde toate măsurile necesare pentru respectarea măsurilor de prevenire și control în incinta centrelor respective, inclusiv organizarea spațiilor separate pentru izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19 și care prezintă forme ușoare de boală.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ